IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
13:23 | 25 март 2020
Обновен: 05:45 | 23 март 2024

В Гърция: Национален празник под пълна карантина

Гърците за пръв път не могат да отидат на църква на Благовещение

По материала работи: Ставри Таргов
В Гърция: Национален празник под пълна карантина

Благовещение и национален празник днес в Гърция при затворени църкви и пълна карантина.

 

Гърция чества националния си празник - 25 март, но тази година поради епидемията от коронавируса обичайните шествия и паради бяха отменени, а денят се отбелязва по максимално опростен начин.

 

Венци пред паметника на Незнайния воин в Атина поднесоха президентът на Гърция Екатерини Сакеларопулу, премиерът Кириакос Мицотакис, председателят на парламента Константинос Тасулас, лидери на партии и началникът на генералния щаб - всички подредени в редица и на безопасно разстояние, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА. Граждани не бяха допуснати да наблюдават церемонията, а военният оркестър беше само от десет музиканти.

Тази година нямаше и парад на представителни части на армията, а военното присъствие беше съсредоточено във въздуха - по време на церемонията прелетяха четири изтребителя "Мираж" и шест военни хеликоптера.

 

В дух на оптимизъм обаче гърците поставиха навсякъде национални знамена и се молят по домовете си за спасение от епидемията.

 

Национални знамена се веят от всеки дом в Гърция. Наред с пълната карантина гърците за първи път не могат да отидат на църква на този светъл празник Благовещение. Телевизиите излъчват на запис от минали години литургията. По нареждане на Светия синод в 11 часа ще бият тържествено всички камбани в страната.

 

На места свещеници извършват литургия сами пред храмовете, а гърците се молят от балконите с маски и ръкавици, предаде БНР.

 

Новият президент на Гърция Катерина Сакеларопулу направи емоционално обръщение за националния празник, в което изрази надежда, че гърците ще победят новото предизвикателство - коронавируса.

 

„Днес ние гърците участваме отново в една историческа борба. Но ние не сме сами. Сигурна съм, че ще победим. Сигурна съм, че следващата година ще празнуваме заедно 200 години от освободителното въстание през 1821 година“.

 

В същия дух на оптимизъм са поздравленията от лидерите на политическите партии и на епископа на Атина и цяла Гърция Йероним.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна