IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
12:02 | 31 март 2020
Обновен: 05:49 | 10 април 2024

Петролът изпраща най-лошото си тримесечие в историята

Цените паднаха с 65%, търсенето намаля драстично

По материала работи: Ставри Таргов
Петролът изпраща най-лошото си тримесечие в историята

Петролът e на път да изпрати най-лошото си тримесечие в историята въпреки поскъпването в сутрешните часове на днешната сесия благодарение на сигналите за възстановяване на китайската икономика и засилващите се надежди за подобряване на търсенето, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

 

Малко преди 10 часа българско време фючърсите върху американския суров петрол WTI отчитат ръст в цената си с 5.87% до 21.27 долара за барел за контракти с доставка през май. Сортът Брент поскъпва с 1.32% до 23.06 долара за барел.

Цените на петрола обаче все още са 65% по-ниски спрямо края на декември, тъй като търсенето изчезва, а пазарът се наводнява с огромни обеми продукция. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е загрижен за цените на петрола и призова руския президент Владимир Путин да обсъдят битката на Русия със Саудитска Арабия за пазарен дял.

 

Петролните рафинерии в Китай възстановяват дейността си до нивата от преди избухване на епидемията, но тези усилия могат да се окажат напразни, отбелязва Bloomberg. Търсенето в световен мащаб намалява, тъй като пандемията доведе до блокирането почти на целия свят.

 

Спадът в търсенето затвори рафинерии от Южна Африка до Канада, докато пазарът продължава да страда от пренасищане заради рекордните обеми, които изпомпва Саудитска Арабия. Огромното свръхпредлагане може да създаде и друг проблем, тъй като светът бързо изчерпва капацитета си за съхранение.

 

Американският суров петрол в понеделник достигна най-ниските си нива от февруари 2002 г., а цените са паднали с 53% само този месец. При Брент ситуацията е подобна – понижение в цените с 54% през март и с около 65% през това тримесечие.

 

След разговора между Тръмп и Путин Белият дом излезе с изявление, в което се казва, че двамата лидери са се съгласили за важността световните енергийни пазари да бъдат стабилни.

 

От икономическия институт IHS Markit очакват производството на петрол в световен мащаб да бъде намалено с 10 млн. барела на ден от април до юни, тъй като складовете се запълват, а търсенето спада заради епидемията на Covid-19.

 

Предвижда се продукцията да намалее във всеки регион на света, като членовете на ОПЕК, Русия и САЩ ще са най-силно засегнати. Очаква се търсенето на петрол през второто тримесечие да се свие с 16.4 милиона барела на ден в сравнение със същия период на миналата година.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна