IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
09:03 | 3 април 2020
Обновен: 03:53 | 2 март 2024

Сърбия въвежда нови мерки за борба с COVID-19

Полицейски час от събота в 13 часа до понеделник до 5 часа сутринта

По материала работи: Борис Проданов
Сърбия въвежда нови мерки за борба с COVID-19

Сърбия въвежда нови мерки за борба с разпространението на коронавируса - полицейски час от събота в 13 часа до понеделник до 5 часа сутринта, заяви президентът Александър Вучич снощи след заседание с кризисния щаб, съобщава сръбският печат, предава БТА.
 

Решихме да засилим част от мерките, а други да облекчим, каза той.

 

Мярката за забрана за излизане навън от 13 часа в събота до 5 часа в понеделник не се отнася за пенсионерите. Не може да се събират повече от двама души на едно място.

 

Домашни любимци ще може да бъдат извеждани от събота вечерта в 23 часа до 1 часа на 200 метра от къщи.

 

Президентът уточни, че през следващите 72 часа се очаква увеличен брой заразени хора и смъртни случаи. В този момент на респиратори са 81 души. Най-много позитивни на коронавирус има в Белград, Чуприя, Чачак и Валево, съобщи Вучич.

 

След като в дома за възрастни хора в Земун "Да доживееш 100" бяха установени случаи на зараза с коронавирус, и в още един старчески дом бе установено, че има хора с висока температура, които днес ще бъдат прегледани, съобщава вестник "Новости".

 

След като целият персонал на дома "Да доживееш 100" бе поставен под карантина, за възрастните хора там се грижи само един доброволец.

 

Пулмологът професор д-р Бранимир Несторович заяви в телевизионно интервю, че следващите две седмици в Сърбия ще бъдат критични, и че очаква интензивността на разпространение на коронавируса да започне да намалява от шестата седмица. По думите му когато три дни поред не бъде установен нито един случай на новозаболели, ще може да каже, че епидемията е свършила.

 

Професорът каза, че не знае ще преживее ли вирусът лятото, но ако се върне наесен, ще бъде много по-слаб. Според него хората, които преживеят заразата, ще имат имунитет на него през следващите пет години.

 

"Стойте си в къщи още три-четири седмици. Още толкова би трябвало да продължи толкова важната социална дистанция", подчерта д-р Несторович.

Коментари

Новини Варна