IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:49 | 22 май 2020
Обновен: 07:50 | 15 април 2024

Иранският лидер: Израел е злокачествен тумор в Близкия изток

Али Хаменей призова въстанието на палестинците да продължи

По материала работи: Ставри Таргов
Иранският лидер: Израел е злокачествен тумор в Близкия изток

Върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей призова палестинците да продължат въстанието си срещу Израел и добави, че израелското правителство е тумор, на който трябва да се противостои, докато палестинците бъдат освободени, предаде Ройтерс.

 

"Въстанието на палестинците трябва да продължи. Борбата за освобождение на Палестина е задължение и ислямски джихад. Ционисткият режим е злокачествен тумор в региона", каза аятолахът в разпространена онлайн реч по случай т. нар. Ден на Ал Кудс (арабското име на Ерусалим), съобщава Dnes.bg.

 

На този ден, който съвпада с последния петък от Рамазана, в Иран обикновено има антиизраелски прояви. Тази година иранските духовници обаче отмениха публичните прояви заради коронавируса, припомня Ройтерс.

 

"Днес светът брои една по една всяка жертва на коронавируса, но никой не е попитал кой е отговорен за стотиците хиляди мъченичества, затваряния и изчезвания на хора в Палестина и в страните, където САЩ и Европа разпалиха войни", каза аятолахът. "Вирусът на ционизма ще бъде унищожен", заключи той.

 

Хаменей и други високопоставени ирански представители нееднократно са казвали през годините, че държавата Израел трябва да бъде премахната, включително чрез референдум в региона, където палестинците са мнозинство.

 

Иран е една от най-тежко засегнатите от пандемията страни в Близкия изток с 129 341 заразени с коронавируса и 7249 починали от причиняваното от него заболяване COVID-19, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Още новини от света четете на Dnes.bg

Коментари

Новини Варна