Догодина продажбите на електромобили скачат с 36%
Това показва проучване, фокусирано върху пазара на сектора
Публикувана: 31 May 2020 | 14:46

Продажбите на електромобили в света може да се увеличат с 36% през 2021 г. Така броят на закупените автомобили за една година ще е рекорден – над 3 млн. електрически коли. Това сочат данни от проучване на изследователска фирма, фокусирана върху пазара на електромобили и батерии, цитирано от CNBC.

 

"Търсенето на електрически автомобили вече кипи – редица фактори ще превърнат 2021 г. в пресечна точка за продажбите на тези коли", смята управляващият директор във фирмата Сам Джаф. По думите му двата най-големи фактора ще са пазарите в Европа и Китай.

 

Според анализаторите причина за ръста ще са и програмите на правителствата да насърчат шофьорите да купуват коли на ток. Такива програми вече има в редица европейски страни като Германия, Австрия, Франция, Великобритания, Испания, Швеция и други.

 

Очакванията са производството на колите да се покачи с поне 1.3 млн. броя, като може да достигне и 1.5 млн. в зависимост от пазарните условия, предаде "Монитор".

 

Това не е първият път, в който изследователска фирма прави твърде оптимистична прогноза за продажбата на електромобили, пишат от CNBC.

 

През октомври 2018 г. "J.P. Morgan" прогнозира, че продадените електрически автомобили ще държат 4% дял от всички продадени коли в света през 2020 г.

 

В зависимост от това какво ще стане през втората половина на годината, е по-възможно това число да се доближи до 3%, пише Dnes.bg.

Коментари ( 0 )