IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
09:00 | 1 юни 2020
Обновен: 01:48 | 23 април 2024

След 20 г. Венецуела за първи път вдига цената на бензина

Страната с най-големите петролни залежи в света

По материала работи: Слав Велев
След 20 г. Венецуела за първи път вдига цената на бензина

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че от днес се вдига цената на бензина, след като две десетилетия беше замразена. Шофьорите все пак ще имат право на определено количество гориво месечно на субсидирани цени, а над този лимит ще плащат много по-скъпо, предаде "ДНЕС.bg".

 

Президентът на Венецуела - страната с най-големите петролни залежи в света, заяви в обръщение по телевизията, че цената на горивата се вдига. Страната трябва да премине към модел, който да позволи всички продажби в бъдеще да са на международни цени, каза Николас Мадуро.

 

"На 200 бензиностанции горивото ще се продава свободно на международни цени в чуждестранна валута при цена от 50 цента за литър," обяви първата стъпка той.

 

Бензинът ще продължи да бъде изцяло субсидиран за обществения транспорт и камионите, както и продажбите на дизел, добави Мадуро.

 

Въпреки увеличението целият резервоар на едно превозно средство ще може да се пълни за около 1 долар благодарение на субсидиите. Цената от 5000 боливара - 2 и половина цента, е с лимит 120 литра месечно за колите. Над лимита обаче цените ще скачат рязко.

 

Венецуела, която е член на ОПЕК, е ударена от най-сериозния недостиг на бензин в съвременната си история заради колапс на рафинериите си в условия на американски санкции, припомня БНР.
 

 

"Горивото за новите бензиностанции ще бъде внасяно от частни предприемачи", каза още президентът на Венецуела. Николас Мадуро остава начело на страната, въпреки дълбоката криза и опитите на опозицията, подкрепяни от Вашингтон, да бъде свален от власт.

 

Още новини от света ще откриете на "ДНЕС.bg"

Коментари

Новини Варна