IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
09:41 | 2 юли 2020
Обновен: 22:52 | 16 април 2024

Ето къде може да пътуваме из Европа

Чакат ни карантина на Острова и формуляр за Хърватия

По материала работи: Ставри Таргов
Ето къде може да пътуваме из Европа

Българинът може да пътува почти из цяла Европа вследствие на разхлабването на граничния контрол из континента. Все още има обаче консервативни държави, които не са отвори изцяло границите си.

 

България е включена в т.нар. зелен списък на Румъния. Списъкът, който влиза в сила тази седмица, включва следните държави: Австрия, България, Чехия, Кипър, Хърватия, Швейцария, Естония, Финландия, европейската територия на Франция, Германия (с изключение на района на Гютерсло, където се намира кланицата "Тьонис"), Гърция, Ирландия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Малта, Норвегия, Словакия, Словения и Унгария. Граждани на тези държави няма да са под карантина при влизане в Румъния.

 

Границите на Дания все още са затворени за пристигащи без основателна причина, изключение засега е направено за Германия, Норвегия и Исландия. Норвегия пък ще вдигне ограниченията за пътуване, считано от 15 юли.

 

Страната ще представи на 10 юли списък на страните, до които ще може да се пътува в зависимост епидемиологичната ситуация.

 

Посолството на Гърция в София информира, че от 1 юли 2020 г. влизането на всички граждани през сухопътните граници от България в Гърция ще бъде възможно само през граничния пункт "Кулата-Промахон", съобщават от Министерството на външните работи.

 

От 29 юни всички пристигащи от България в Кипър задължително трябва да имат документ за отрицателен тест за коронавирус.

 

Холандия официално отвори границите си за повечето пристигащи от ЕС, изключения са Великобритания и Швеция. Всички пристигащи в Холандия трябва да покажат валидна резервация.

 

В Полша границите са отворени със страните от ЕС. Естония отвори границите си за балтийските си съседи на 15 май и за останалите държави от ЕС, Шенген и Великобритания - от 1 юни. Документите за пътуване и медицинските симптоми се проверяват на мястото на влизане. От 29 юни бе въведена 14-дневна карантина за идващите от България, Великобритания, Люксембург, Португалия, Румъния и Швеция.

 

Финландия пуска пътуващи от Норвегия, Дания, Исландия, Естония, Латвия и Литва от 15 юни и препоръчва да не се пътува без нужда до други страни.
 


Ограниченията за Германия, Италия, Австрия, Гърция, Швейцария, Словакия, Словения, Унгария, Лихтенщайн, Ирландия, Кипър и Хърватия ще приключат на 13 юли. Освен това гражданите на други държави от ЕС няма да бъдат подлагани на карантина.

 

Унгария отвори границите си с Австрия, Словакия, Хърватия, Чехия, Словения и Сърбия на 12 юни, като за техни граждани няма нужда от карантина. Българите също могат да влизат в Унгария за специални цели, примерно с официална мисия или по бизнес.

 

Жителите на държавите от ЕС могат да влизат в Латвия, без да се подлагат на 14-дневна карантина, ако в страната им броят на случаите на Ковид-19 не надвишава 15 на 100 000. Засега това не важи за България, Великобритания, Люксембург, Португалия, Румъния и Швеция.

 

Литва отвори границите си за страни от ЕС, Шенген и Великобритания, ако броят на случаите на Covid-19 там не надвишава 25 на 100 000 през последните 14 календарни дена. Изискванията за самоизолация бяха отменени.

 

Пътуващите от следните държави могат да влизат в Словакия без ограничения: България, Кипър, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Гърция, Хърватия, Исландия, Лихтенщайн, Литва, Латвия, Унгария, Малта, Германия, Норвегия, Австрия, Словения, Швеция.

 

„Хърватия е отворена за туризъм", казва националният съвет за туризъм. От 16 май Хърватия отново се отвори за граждани на 10 европейски държави без ограничения. Това са Австрия, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения.

 

Границите са отворени и за посетители от други държави от ЕС и Шенген, както и от САЩ. Всички, които са извън 10-те неограничени страни, трябва да попълнят формуляр от сайта Enter Croatia. Правителственият формуляр включва адрес в страната и официално потвърждение на туристическото настаняване. 92 000 туристи вече почиват в Хърватия - две трети от тях са чужди граждани. Не се изисква задължителна карантина или отрицателни тестове.

 

В Белгия от 15 юни границите се отварят отново за всички пристигащи в ЕС, както и за британците. Във Франция всички европейци са добре дошли от 15 юни. Карантина остава за пристигащи със самолет от Великобритания и Испания.
Словения отвори граници за гражданите на ЕС на 15 май, а към света - на 13 юни.

 

В Германия няма ограничения за българи. Проверките по вътрешните испански граници бяха отменени за държавите членки на ЕС и за асоциираните към Шенген държави. Граничният контрол с Португалия ще бъде вдигнат на 1 юли.


Люксембург не упражнява граничен контрол за овладяване на епидемията. Великобритания изисква 14-дневна карантина за пристигащите от чужбина, но правителството вече обяви, че ще се стреми към установяване на въздушни мостове, които ще позволят пътувания без ограничения между страни с нисък ръст на заразените.

 

В момента всеки влизащ в Ирландия трябва да спазва строга 14-дневна карантина.

 

От първи юли Малта се отваря за следните държави: Германия, Австиря, Италия Кипър, Швейцария, Франция, Испания, Полша, Исландия, Словакия, Норвегия, Дания, Унгария, Финландия, Ирландия, Литва, Латвия, Естония, Люксембург и Чехия, според информация от visitmalta.com. В Австрия границите са отворени за граждани на 32 държави в Европа, а тест не се изисква.

 

Можем да посещаваме Западните Балкани, но Виена препоръча да не се ходи там

 

Австрия предупреди гражданите си да не пътуват до страните от Западните Балкани, които не са част от ЕС заради нарастването на броя на заразените с коронавирус там, предаде Ройтерс.

 

Външният министър Александър Шаленберг каза, че мярката се отнася за шест държави - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия. Българинът засега може да пътува свободно до тези държави, съобщава Монитор.

Коментари

Новини Варна