Хъркате ли - има 3 пъти по-голяма вероятност да умрете, ако се заразите с коронавирус
Сънната апнея е основен рисков фактор при COVID-19
Публикувана: 16 Sep 2020 | 15:35

Хъркащите хора са изложени на три пъти по-висок риск от смърт при заболяване от COVID-19, установи проучване, цитирано от в. Daily Mail, пише "ДНЕС.bg". Учени от университета в Уорик са анализирали 18 медицински изследвания на връзката между коронавируса и обструктивната сънна апнея.


Пациентите, страдащи от увреждането, което предизвиква хъркане и задавяне, когато мускулите на гърлото временно са отпуснати и блокират дихателните пътища по време на сън, са изложени на значително по-голям риск при COVID-19.

 

Около 1,5 милиона души страдат от сънна апнея в Обединеното кралство. Около 85 процента от случаите остават недиагностицирани. В САЩ страдащите от това заболяване наброяват 22 милиона.

 

Екипът на д-р Мишел Милър изтъква, че обструктивната сънна апнея е свързана и с други заболявания, като затлъстяването, което също е рисков фактор за смъртност при COVID-19, предава БНР.

 

Милър предупреждава хората с апнея да са особено предпазливи, за да не бъдат заразени от новия коронавирус. Те трябва особено стриктно да спазват социална дистанция, да носят предпазни маски и незабавно да се подложат на тестове при първи симптоми на коронаинфекцията.

 

Още за пандемията от коронавирус четете на "ДНЕС.bg"

 

Коментари ( 0 )