IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
10:15 | 18 септември 2020
Обновен: 03:36 | 23 април 2024

Носът на детето ви тече, киха… Не е COVID. Вижте сигурните симптоми!

Нито децата, нито възрастните съобщават често за хрема

По материала работи: Ставри Таргов
Носът на детето ви тече, киха… Не е COVID. Вижте сигурните симптоми!

Децата, страдащи само от хрема, категорично не са заразени с коронавирус, предупреди топексперт на фона на призивите британците да спрат да се тестват ненужно.

 

Професор Тим Спектор от лондонския Кралски колеж успокоява родителите, че течащият нос наред с кихането, е “сигурен признак”, че детето има настинка, а не COVID-19.

 

 

 

На фона на тревогите, че деца масово се заразяват с коронавирус две седмици след повторното отваряне на училищата, проф. Спектор напомня, че хремата не е свързана с COVID-19.

 

Има разлика в симптомите, които се проявяват в различните възрастови групи, казва експертът. Стандартната висока температура, продължителна кашлица и загуба на вкус и обоняние може и да не се появят при заразените на възраст под 18 и над 65 години. “Изобщо не наблюдаваме загуба на вкус и обоняние при старите хора и при децата”, каза той пред Би Би Си.

 

Професорът стои зад изследвания, според които най-честите симптоми на COVID-19 при децата в училищна възраст са умора (55%), главоболие (55%) и треска (49%). За сравнение - най-честите симптоми при възрастни са умора (87%), главоболие (72%) и загуба на обоняние (60%).

 

Нито децата, нито възрастните съобщават често за хрема. Данните са събрани чрез мобилното приложение “Коронавирус симптъм стъди”, използвано от над 4 млн. потребители във Великобритания, съобщава "24 часа".

Коментари

Новини Варна