IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
16:48 | 20 ноември 2017
Обновен: 21:35 | 27 март 2024

Малки художници от Варна подредиха над 100 картини в изложба (СНИМКИ)

Експозицията от детски рисунки е в отдел Изкуство на РБ Пенчо Славейков

По материала работи: Слав Велев
ПЕТГОДИШНАТА ЕМА Е СРЕД МАЛКИТЕ ХУДОЖНИЦИ, КОИТО ПОДРЕДИХА ГОДИШНА ИЗЛОЖБА В ОТДЕЛ „ИЗКУСТВО“ НА РБ „ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ“. Момиченцето разкри, че най-много обича да рисува своето семейство. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Около 120 рисунки на художници от 5 до 12 години са подредени в годишната изложба на варненска школа за рисуване.

 

Домакин на експозицията е отдел „Изкуство“ на РБ „Пенчо Славейков“. Изложбата може да се разгледа до края на месеца.

 

На 1 декември ще бъде открита самостоятелна експозиция на двама от малките автори – Катрин и Александър Алън. 


В годишната изложба участват около 40 малки художници. 5-годишната чаровница Ема рисува от две години, а в експозицията участва с 4 картини. Разкри ми срамежливо, че най-много обича да твори на тема „Семейство“, а семейството за нея това са мама, тати и Ема, заобиколени от много цветя.

 

Седемгодишният Боби е нарисувал самолет, аквариум и джунгла за изложбата.

 

Близначките Адриана и Никол много обичат да творят заедно. Те са на 11 и рисуват от 5-6 години. „Помагаме си често, но в изложбата участваме с индивидуални картини. И двете сме нарисували пейзажи“ – споделиха момиченцата.

10-годишният Христо заяви, че обикновено рисува вълшебства, по-рядко претворява обикновени неща. „Обичам да рисувам, защото е забавно. Определено и в бъдеще ще продължа да го правя“, убеден е той.

12-годишната Соня рисува от 6-7-годишна, но не смята да се занимава с това професионално, а по- скоро като хоби. В изложбата участва с автопортрет и картини на любимите си породи кучета. Младата художничка не скри, че много обича да рисува животни. Рисувала е дори слон. 


„Често децата от нашата школа участват в различни конкурси. Изпращали сме рисунки в Япония, Тайланд, Англия, Индия, Македония… Когато рисуват за конкурс, те се съобразяват с предварително зададената тема. Когато избират сами какво да изобразят, обикновено се спират на приказни герои или пейзажи. Обичат да рисуват пролетни и зимни картини“ – разказа Ивелина Манолова от школа „Идея“. Според нея рисуването развива децата в много и различни насоки. „Някои ще изберат професията на художника, други може да станат архитекти, аниматори… Има и такива, които изобщо може да не се занимават пряко с рисуване, но естетиката, която са усвоили, ще им остане за цял живот“, допълни тя. 

 


Ваня Шиячка е художник-педагог и работи с деца вече 8 години.

 

„Най-важното, на което искам да ги науча, е да бъдат себе си, да изразяват себе си в рисунките, да изкарам наяве тяхното въображение и да им бъде забавно“ – отбеляза тя.

 

Ваня е част от авторския колектив на нов учебник по изобразително изкуство за първи клас, който от тази година вече е влязъл в класните стаи.

 

В него тя е използвала картини на деца и снимки от процеса на работата си с тях. Според нея, когато децата виждат как техни връстници творят, на тях им е по-лесно, интересно и приятно да усвоят различните техники.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна