IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:59 | 14 ноември 2018
Обновен: 10:01 | 25 април 2024

Проф. д-р Драгомир Коев: Броят на болните от диабет расте

8,5 % от хората в България страдат от заболяването

По материала работи: Борис Проданов
Проф. д-р Драгомир Коев:  Броят на болните от диабет расте

Не само в България, а и в световен мащаб броят на болните от захарен диабет през годините се увеличава. Това заболяване има генетична основа и потомството на семействата е склонно също да развие болестта. Това каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов проф. д-р Драгомир Коев, специалист ендокринолог и почетен председател на Българското дружество по ендокринология.

 

Според професора прогнозите не са оптимистични, тъй като в момента в България около 8,5 % от населението има захарен диабет, като този процент всяка година се увеличава.

 

„Необходимо е да се вземат строги мерки и пациентите да бъдат приучени да се предпазват от развитие на болестта“, заяви проф. Коев. От рисковите фактори, влияещи на заболяването, на първо място той постави храненето. Да се ограничи консумацията на захарни изделия и медът да се употребява с мярка, съветва докторът и акцентира върху физическата активност.

 

„Когато човек е физически активен, нивата на кръвната захар спадат. Спортът, както и всички дейности, свързани с работа на мускулите, намаляват риска или подобряват диабета, ако той вече е налице“, посочи проф. Коев, като уточни, че и стресът не е за пренебрегване. „Когато човек е ядосан и нервиран, в организма се отделят хормони, които увеличават нивата на кръвната захар“, заяви той.

 

Относно типовете диабет проф. Коев обясни, че тип 1 е диабетът на младите хора, който засяга и децата. Причината за него е недостигът на клетки, които произвеждат инсулин. Те са увредени и храната, която поемат, не може да бъде усвоена по правилния начин. При тези пациенти е невъзможно да бъде подобрено състоянието им без инжектиране на инсулин.

 

Тип 2 е диабетът на възрастните хора. Той не е свързан с недостиг на инсулин, но най-често поради затлъстяване има наличие на повишена кръвна захар и тя може да се овладее с таблетки.

 

Задържането на високо ниво на кръвната захар води до увреждане на много органи, затова тя трябва да бъде контролирана, тъй като захарният диабет на практика уврежда целия организъм, предупреждава ендокринологът.

 

„Повишените нива на кръвна захар при инфекции улесняват размножаването на бактериите. А ако една кръвна захар е гранична, при напрежение или заболяване тя скача и човекът веднага трябва да вземе мерки. Обучаваме пациентите сами да се лекуват, защото заболяването е за цял живот – да спазват диета, да си вземат редовно лекарствата, както и да имат глюкомер у дома, за да могат да контролират болестта“, добави проф. Коев.

 

Над 360 млн. души в световен мащаб страдат от хроничен диабет, сочи статистиката.

 

Мариана Стойкова

 

 

 

Двудневна кампания „Заедно срещу диабета“ се провежда в Медицинския университет във Варна. 

 

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна