IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
16:37 | 21 юни 2019
Обновен: 05:06 | 10 април 2024

Въвеждат се цени за ползване на корабно място на Рибарско пристанище – Варна

Годишната такса ще се определя от дължината на плавателния съд

По материала работи: Пламен Янков
Въвеждат се цени за ползване на корабно място на Рибарско пристанище – Варна

Въвеждат се цени за ползване на корабно място на Рибарско пристанище – Варна. Те са включени в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, чието изменение и допълнение беше одобрено от Правната комисия към Общинския съвет.
 

Годишната такса за корабно място ще бъде между 350 и 8800 лв. в зависимост от дължината на плавателния съд. Най-ниската цена ще плащат риболовни кораби и лодки с дължина до 8 метра, а най-високата – плавателни съдове над 40 метра.
 

С въвеждането на цени за ползване на Рибарското пристанище ще се постигнат няколко основни цели. Сред тях са: опазване на околната среда, устойчиво развитие на риболовната дейност, запазване на занаята рибарство и поминъка на рибарите в региона. Други цели са подобряване на безопасността и условията на труд и засилване на потенциала за развитие на туризма.
 

Очаква се от промяната в наредбата да спечелят всички – както ползвателите и посетителите, така и общинският бюджет. Колкото по-приятно място е пристанището, толкова повече хора ще искат да отидат там: едни за риболов, а други – за разходки и отдих.
 

Правната комисия одобри и промени в Наредбата за определяне размера на местните данъци. Собствениците на недвижими имоти вече ще могат да плащат местните си данъци от началото на годината, а не от 1 март, както беше досега. Поправките предвиждат също недвижимости с данъчна оценка до 1680 лв. да не се облагат с данък. За новопостроените сгради ще се дължи налог от началото на месеца, следващ месеца, през който са завършени. 

Коментари

Новини Варна