Магистри от ВСУ „Черноризец Храбър“ предлагат концепции за социализация на „Варненски некропол I“
Публикувана: 17 Sep 2019 | 16:57

Концепции за социализация на Варненския некропол, в който бе открито най-старото обработено злато в света, ще предложат архитекти, специализиращи в магистърската програма „Опазване на културното наследство“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ по време на започващия утре уъркшоп. Ментор на магистрите ще е световно известният специалист и професор по опазване на културното наследство Нора Ломбардини от италианския университет „Politecnico di Milano“ (POLIMI), с който Архитектурният факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“ работи в партньорство. Уъркшопът се провежда по проект „Варненски инициативи за опазване на наследството на неолитна цивилизация Варна” на Сдружение „Варненски некропол I“, със съдействието на фонд „Култура“ на Община Варна и в партньорство с Регионалния исторически музей в града.

 

Очакваме с представянето на възможните идеи и модели за социализиране на това изключително археологическо откритие с огромно значение за световната история, Варненският некропол I да получи достъп до по-широк кръг от хора, с което да допринесе за развитието на Варна и България като привлекателна туристическа дестинация. Надяваме се, че с повишаването на интереса ще подкрепим довършването на археологическото и комплексното научно проучване, което е задължителна предпоставка към социализацията на обекта, коментира Яни Янев – председател на Сдружение „Варненски некропол I“. Според ас. арх. Жечка Илиева - декан на Архитектурния факултет на Варненския свободен университет и ръководител на магистърската програма „Опазване на културното наследство“, студентите ще имат възможност да предложат концепции за превръщането на  терена в достъпна и предпочитана дестинация за гражданите и гостите на града ни, а целта е да се генерират проектни предложения и идеи за популяризиране и социализация на обекта.

 

Студентските екипи ще направят оглед на терена на северния бряг на варненското езеро, на който през 1972 г. в 294 гроба от периода на каменно-медната епоха бяха открити над 3000 златни предмета. Находките се считат за най-старото технологично обработено злато в Европа и света, причислявано към т. нар. Култура Варна (4400 – 4100 г. пр. Хр.). Проучвателните работи ще ръководи арх. Елена Фиорето - докторант в „Politecnico di Milano“ (POLIMI). Участниците ще посетят и Регионалния исторически музей, за да се запознаят с артефактите, плановете на некропола и историческите сведения. В следващите дни те ще работят по създаването на концепциите си, под ръководството на доц. д-р арх. Красимира Вачева и д-р арх. Жечка Илиева. Консултант е археологът от РИМ – Варна д-р Владимир Славчев.

 

Работата на екипите ще приключи с публично представяне на концепциите на 21 септември от 9 ч. в зала „Одесос“ на Регионалния исторически музей във Варна. За оценяване на предложенията са привлечени експерти в различни сфери. Поканени са всички граждани и професионални организации, ученици и студенти, свързани с темата опазване на културното наследство на Варна.

 

 

 

Коментари ( 0 )