Варненските хотелиери и ресторантьори са готови за стачни действия
Искат нормална бизнес среда
Публикувана: 22 Jan 2020 | 16:39

Напрежението в хотелиерския и ресторантьорския сектор расте. Поводите за това са промените в Наредба 18, които засягат всички фирми, опериращи на територията на България и приемат плащане в брой, както и ДДС ставката, за която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява да бъде намалена на 5 %.

 

От бранша заявиха, че са готови да преминат към стачни действия.

 

„Държим за спазването на законите, изсветляването на бизнеса и коректните и лоялни конкурентни отношения. По никакъв начин не искаме да ощетим нито държавата, нито който и да било. Искаме една нормална, благоприятна бизнес обстановка, за да можем да си вършим работата.“ Това каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

 

По думите му благоприятната бизнес обстановка зависи от законодателството в много аспекти. „Това са проблеми, които трябва да бъдат решени, защото бизнесът все повече издъхва, а това се отразява и на държавата. Данъците са следствие на нормалното функциониране на всеки един бизнес, те не трябва да бъдат цел“, каза Павлин Косев и уточни, че предстоят срещи в различните министерства, на които да бъдат обсъдени възможностите за разрешаване на настоящите проблеми.

 

От разговора в студиото на тв „Черно море“ с експерта стана ясно,  че браншът подкрепя задължителната регистрация по ДДС на всички фирми в отрасъл „Туризъм“. Това ще доведе до изсветляване на сектора и ще осигури  равнопоставеност на стопанските обекти, което гарантира и излизането от сивия сектор.

 

Относно Наредба Н-18, известна като наредбата за касовите апарати, Павлин Косев изказа мнение, че бизнесът още не е готов за тази промяна. „За наредбата сме, но тя трябва да се доизчисти, за да може да се приложи в реалния й смисъл“, категоричен бе той.

 

Що се отнася до проверките, контрол трябва да има, но поправката в закона за запечатването на обектите е твърде крайна мярка, смята експертът. „Намирайки някаква фискална нередност, каквато и да е тя, при първо нарушение не е нормално обектът да бъде запечатан по време на активен сезон. 14 дни или месец този обект стои запечатан, персоналът остава без работа и реално бизнесът фалира. Съгласни сме некоректните колеги да бъдат запечатани, но нека първо да има глоба“, апелира Косев.

 

Относно касовата наличност, ако при внезапна проверка бъде отчетена по-голяма, но в рамките на допустимия процент от бакшиш, това да не се счита за фискална нередност, а да има толеранс. „Няма как сервитьорът след всяка сметка да тича и да отделя бакшиша на отделно място. Това е абсурдно и практически неприложимо“, добави Косев.

 

Той напомни също, че в почти всички европейски държави ДДС-то е под 10%, а при една петпроцентна данъчна ставка и у нас със сигурност бизнесът ще изсветлее и събираемостта от страна на държавата ще е доста по-голяма.

 

„Планираме, ако нещата не се случват в положителен за бранша аспект, в събота да преминем към символични стачни действия. Служителите ще бъдат облечени в жълти жилетки. Няма да затваряме нито хотели, нито ресторанти, но искаме да покажем, че не сме съгласни с тази бизнес обстановка“, каза Павлин Косев и добави, че ако нещата не се променят, от 1 февруари браншът ще предприеме ефективни стачни действия.

 

Мариана Стойкова

 

Целият разговор в студиото на тв Черно море може да видите тук:

Коментари ( 0 )