IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
16:30 | 20 май 2020
Обновен: 16:53 | 18 април 2024

Най-рано до 1,5 месеца оправят скъсаната фекална тръба

Ремонтът ще се забави заради корабния трафик в района, коментира кметът Иван Портних

По материала работи: Слав Велев
Иван Портних

Ремонтът на авариралия тръбопровод, който изпусна отпадни води от битовата канализация на кв. "Аспарухово" във Варненското езеро, може да приключи най-рано до месец и половина. Това е най-оптимистичният вариант, поставили сме срок от 3 месеца, съобщи на брифинг кметът на Варна Иван Портних, предаде Радио "Варна".

 

Той обясни, че се извършват сложни технически операции, които трябва да бъдат съобразени и с трафика на корабите.

 

В ранния следобед БТА съобщи, че експерти от Басейнова дирекция "Черноморски район" /БДЧР/, Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ - Варна и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ извършиха проверка по сигнал за масово измиране на риба във Варненското езеро. Съобщават от Министерстовото на околната среда и водите /МОСВ/ и отбелязват, че проверката е извършена вчера.

При извършения оглед на място в района от кв. "Аспарухово", "Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна" ЕООД и до с. Казашко, са установени единични бройки мъртви малки екземпляри риба /попче и гюмюш/ на брега и в акваторията пред кораборемонтния завод. Взети са водни проби за анализ от трите места, като експресните регистрират кислороден дефицит единствено в района на "Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна" ЕООД.

 

Ще бъдат извършени лабораторни анализи по биогени /азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и фосфати/, неразтворени вещества, амоняк, във връзка с установяване на причината за измиране на рибата. Резултатите от изследванията ще бъдат оповестени на страницата на Басейнова дирекция "Черноморски район".

 

Експерти от БДЧР, РИОСВ и регионалната лаборатория ИАОС Варна са проверили и друг сигнал за наличие на отходна тръба, изхвърляща отпадни води във Варненското езеро.

 

При извършеният оглед на място в района на Канализационна помпена станция в кв. "Аспарухово" е констатирано, че изходът на тръбата е под морското ниво. Не е констатирано оцветяване, водите са без специфичен мирис и без опалесценция на повърхността.

 

Взета е водна проба, като експресните данни показват по-ниски стойности на разтворения кислород от характерните за езерото. Ще бъде извършен и лабораторен анализ по останалите приоритетни вещества.

  

Коментари

Новини Варна