Продължава масовото отравяне на пчели във Варненско
Пчеларите във Варна не дават гласност на проблема, тъй като не могат да си заплатят нужните проби
Публикувана: 20 May 2020 | 16:48
Във Варненско продължават масовите отравянията на пчелните семейства. Това съобщи, навръх Световния ден на пчелите - 20 май, председателят на Областната пчеларска организация във Варна Атанас Каракашев, предаде за Moreto.net.
 
 
Фрапиращи случаи, подобни на тези в Плевенско, към момента няма, но по думите му пчеларите във Варна не дават гласност на проблема, тъй като не могат да си заплатят нужните проби, които се правят за установяване на причината за смъртността при насекомите. "Всичко е манипулирано. Пчелите и дивите опрашители изчезват, за да могат да забогатеят арендаторите. Това е истината. " - коментира Каракашев.
 
Атанас Каракашев, председател на Областната пчеларска организация във Варна
 
 
Припомняме, че преди дни в Плевенско бяха унищожени над 5000 пчелни семейства от обработката с препарати на голяма земеделска фирма.
 
 
Има нагласа за започване на безсрочни протести на 23 май в София, като исканията на пчеларите са за оставка на ресорният министър Десислава Танева, посочи Атанас Каракашев. По думите му тя неведнъж отрекла, че опасните пестициди, с които пръскат арендаторите унищожават пчелните семейства. Каракашев обаче обяви, че не очаква много протестиращи, тъй като всички пчелари в момента работят активно. Според него това е причината земеделското министерство да неглижира проблема. Няма обяснение на думите на чиновниците, които смятат, че пчелите са отровени от техните стопани. "Политика на правителството да убива този отрасъл" - завърши пчеларят.

Коментари ( 0 )