IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
08:57 | 21 май 2020
Обновен: 20:56 | 22 април 2024

75% от варненци ще пуснат децата си на градина

Вижте каква ще бъде организацията в детските заведения във Варна

По материала работи: Слав Велев
75% от варненци ще пуснат децата си на градина

Общинските детски градини и ясли във Варна посрещата децата на 26 май, вторник. Общината вече разпространи пълна информация какви са изискванията, за да бъдат приети децата.  По-рано администрацията проведе и допитване до родителите на 1 620 деца, като 75% са заявили готовност да  пуснат децата в ясла или градина.

 

 

Ето какви са мерките и изискванията за посещение на детските заведения в града:


- При постъпване няма да се искат медицински изследвания за децата, но родителите задължително ще трябва да декларират, че децата им не са били в контакт със заразно болни и нямат признаци на заболяване и висока температура през последните 14 дни.


- При влизане в сградата на всяко дете ще бъде мерена температурата, като при над 37,3 градуса, то ще бъде връщано на родителите.


- В момента в детските градини се прави проучване относно броя деца, които ще постъпят веднага след отварянето на обектите, разработва се и часови график за поетапен прием.


- В детските ясли при допитване до родителите на 1620 деца, 75% са заявили готовност да ги пуснат.


- Детските заведения ще работят по свои вътрешни правила. Персоналът е запознат с изискванията за безопасност, в това число носене на лични предпазни средства, дезинфекция на помещенията и площадките за игри на открито.


- Осигурени са достатъчно количества материали и препарати, необходими за поддържане на санитарно-хигиенните условия.


- Уточнени са механизмите за хранене, дезинфекция, създадени са алгоритми за плавно преминаване в работен режим.


- В заповедта на Министъра на здравеопазването няма ограничителен брой на деца в групите, правим всичко възможно за поддържане на безопасни условия в тях, но трябва всички да бъдем много внимателни.

 

Общинските детски градини и ясли във Варна ще отворят врати на 26-ти май, вторник, съобщиха от дирекциите „Образование и младежки дейности“ и „Здравеопазване“.

 

По решение на Министъра на здравеопазването медицинските изследванията на дете, отсъствало за продължителен период, съгласно Наредба №3 и Наредба №26, не са задължителни. Родителите обаче задължително ще трябва да декларират, че децата им не са били в контакт със заразно болни и нямат признаци на заболяване и висока температура през последните 14 дни.

 

В момента в детските градини се прави проучване относно броя деца, които ще постъпят веднага след отварянето на обектите, разработва се и часови график за  поетапен прием. В детските ясли е проведено проучване сред родителите на 1620 деца, като 75% са заявили готовност да ги пуснат отново на ясла.

 

При влизане в сградата на всяко дете ще бъде мерена температурата, като при над 37,3 градуса, то ще бъде връщано на родителите.

 

„В заповедта на Министъра на здравеопазването няма ограничителен брой на деца в групите, но ние призоваваме при възможност родителите да ги задържат вкъщи, където е най-сигурната среда в условията на пандемия“, казва Лили Христова,  директор на дирекция  „Образование и младежки дейности“.

 

Ръководствата на детските градини разработват вътрешни правила за работа в условията на COVID-19,  въз основа на Мерки за организиране на дейностите в детските градини след отмяна на извънредното положение и възстановяване приема на деца на Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването и Сдружението на общините. Преди постъпването на децата родителите ще бъдат запознати с тези мерки и ще бъдат задължени да подпишат декларация, че носят солидарна отговорност за спазването им. Същите мерки се предвиждат и за яслите.

 

Персоналът на детските заведения е запознат с изискванията за безопасност, в това число носене на лични предпазни средства и дезинфекция на помещенията и площадките за игри на открито. Осигурени са достатъчно количества материали и препарати, необходими за поддържане на санитарно-хигиенните условия. Уточнени са механизмите за хранене, дезинфекция, създадени са алгоритми за плавно преминаване в работен режим.  

 

Във връзка с предстоящия прием  на деца от 01.06.2020 г. за новите яслени и първи групи към детските градини директорите са длъжни да създадат защитени работни места, където ще се извършва регистрация и записване на приетите деца.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна