Влизаме в сауната само по един
Хотелиерите трябва да изготвят "план за действие"
Публикувана: 28 May 2020 | 11:33

Местата за настаняване тази година трябва да бъдат подготвени по още по-прецизен начин от гледна точка на хигиенните мерки. Министерството на туризма е разпространило указания за това какво трябва да се прави в хотелските комплекси и местата за хранене в условията на коронавирус, коментира за БНТ зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

 

Всеки мениджър на хотел може да определи своите изисквания, които са добри за него и неговите гости.

 

В правилата на министерството не е определен процентът на заетост на хотелите - това ще направи всеки хотелиер, като прецени как ще осигури най-добре безопасността на своите туристи.

 

СПА-центровете също ще работят пълноценно, спазвайки изискванията за разстояние между посетителите, за дезинфекция, препоръки за миене на ръцете на гостите преди и след процедурата. В сауната трябва също да се съблюдава да се влиза по един.

 

Хотелиерите първо трябва да изготвят вътрешни правила. От министерството ги наричат "план за действие", който трябва да е готов за всички места за настаняване до 1 юни.

 

В него, освен мерките, свързани с дезинфекция и лични предпазни средства, трябва да има процедури за това как персоналът трябва да работи и да обслужа гостите и как да действа, ако има съмнения за турист с коронавирус.

 

Трябва да има дезинфектанти навсякъде в общите помещения, те ще се проветряват по няколко пъти на ден, ще се почистват стаите. Турист няма да може да откаже почистване на стая, обясни Георгиева.

 

Ще се дезинфекцират и по-често повърхностите, които се пипат от туристите, като дръжки на врати, на асансьор. Трябва да се спазва и изискването за физическа дистанция, особено в общите помещения.

 

Носенето на лични предпазни средства - маски и ръкавици от страна на персонала на хотела е задължително.

 

Клиентите не са длъжни да носят спално бельо, увери Георгиева, но могат да носят всичко, което ги кара да се чувстват сигурни.

 

Тя уточни още, че храненето в закритите части на ресторантите ще бъде възможно от 1 юни.

 

За намалението на цената на плажните принадлежности, зам.-министърката е категорична, че това е предпоставка да имаме по-спокойни и по-сигурни туристи, които желаят да почиват на Българското Черноморие.

 

Ако има съмнение за турист със симптоми, той трябва да бъде отделен в стая в отделена част на хотела и веднага трябва да бъдат сезирани здравните органи.

 

Зам. - министърът заяви, че се подготвя декларация за пътуване на собствен риск за туристи от чужбина. В нея те ще бъдат информирани, че ако се наложи по-дълъг престой в страната домакин заради заболяване, то разноските по него ще бъдат за сметка на туриста.

 

Ирена Георгиева заяви още, че фалирали хотели до този момент няма. Дали ще отворят и ще посрещнат туристи е въпрос на собствена търговска преценка. На този етап няма и списък от хотели, които няма да отворят по една или друга причина.

 

По отношение на чуждестранните туристи, в страните, където епидемичната обстановка е сходна с тази в нашата страна, те може да започнат да пристигат след 15 юни.

 

По думите на зам.-министъра има интерес от страна на германски, чешки, полски туристи. За Русия все още се изчаква.

 

Коментари ( 0 )