IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
11:14 | 29 май 2020
Обновен: 09:22 | 18 април 2024

10 000 лв. глоби за нанесени щети по дюни и защитени растения наложи РИОСВ - Варна

Санкциите са предимно на физически лица

По материала работи: Слав Велев
10 000 лв. глоби за нанесени щети по дюни и защитени растения наложи РИОСВ - Варна

По 10 сигнала за нанесени щети по дюни и защитени растителни видове са работили инспекторите от Регионалната инспекция по опасване на околната среда-Варна (РИОСВ) през 2019 година.

 

Размерът на наложените санкции за 2019 г. е 10 350 лв., предимно на физически лица. Това коментира в предаването „Новият ден“ на Радио Варна Стела Дочева, главен експерт в дирекция „Превантивна дейност“ в РИОСВ-Варна. От началото на тази година до момента няма установени нарушения по Северното Черноморие, каза експертът. Такъв е резултатът до момента на фона на настощия случай край Ахтопол, така и случаите м.г. на плаж Шкорпиловци, където беше разположено заведение на пясъка в непосредствена близост до дюни и на плаж "Бункера" в северната част на "Камчия", където имаше следи от превозно средство върху дюните.

 

Най-често паркирането на автомобили става причина за увреждане на дюни в границите на защитени територии. Това показват проверките на Регионалната инспекция по опасване на околната среда-Варна (РИОСВ). Наред с регулярните проверки, които са няколко на тримесечие, инспекторите работят и по сигнали на граждани. За миналата година са получени 10 сигнала за нанесени щети по дюни и защитени растителни видове.

 

Дори само преминаването на автомобили уврежда дюните. Самовъзстановянето им е възможно, но би отнело десетки години, коментира Дочева още м.г. в интервю по сигнала за плаж Шкорпиловци.

 

Българското екологично законодателство не предвижда ограничение или отстояние от дюни при разполагане на заведение или плажен атракцион на плажа. Схемите за обектите на плажа се утвърждават от Министерството на туризма и трябва да са съобразени с границите на дюнните природни местообитания, определени в специализираните кадастрални карти.

 

Денонощният Зелен телефон на РИОСВ-Варна е 884 / 290 – 634.

Коментари

Новини Варна