IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
14:32 | 2 юни 2020
Обновен: 22:00 | 23 април 2024

Преобразиха една от старите къщи във Варна

Вижте как изглежда архитектурното бижу от арх. Никола Лазаров

По материала работи: Слав Велев
Преобразиха една от старите къщи във Варна

"Така изглеждаше къщата на бул. „Княз Борис I“ №30 доскоро и сега след завършилата реставрация и консервация. Една от най-красивите частни сгради в града е била собственост на строителния предприемач Димитър Кенков, а сега е недвижима културна ценност. Това архитектурно бижу е проектирано през 1912 г. от арх. Никола Лазаров, който е от най-ярките представители на стила сецесион". Това споделиха от пресслужбата на варненския централен район "Одесос".

Арх. Никола Лазаров е от най-ярките представители на този стил.

 

При строителството на сградата са използвани многобройни архитектурни детайли, фино детайлирани, фино изградени и пищно украсени. Малката площ налага да бъде проектирана във височина. Изградена е в партер, два етажа и тавански етаж, симетрично в три оси с три фасадни полета.

 

В крайните полета са изградени еркери, обединяващи етажите, завършващи до корниза. Под прозорците от първия етаж е изграден корниз, а под него ниши с балюстри. Целият ансамбъл се носи от красиви софити с две заоблени конзоли, украсени с маскарони. Между еркерите е поставен балкон, изграден по същия начин, и втори, метален, на втория етаж. Главният корниз е мощно изразен, който следва члененията на фасадата, носен от моделирани конзоли.

 

През 1963 г. на атиката е направена надстройка. Над еркерите са изградени фронтони, които завършват с релефни скулптури на мъжки глави. До известна степен надстройката нарушава  архитектурната хармония на сградата.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна