IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
09:01 | 30 юни 2020
Обновен: 19:18 | 17 април 2024

Пържолата с 9% ДДС, певицата в кръчмата – с 20%

Други по-незначителни съпъстващи услуги ще се облагат с намалената ставка

По материала работи: Слав Велев
Пържолата с 9% ДДС, певицата в кръчмата – с 20%

Храната и безалкохолните напитки в заведенията ще се облага с 9% ДДС, ако е консумирана на място. Но, ако кръчмата има съпътстваща музикална програма – специално за нея ставката ще е 20 процента, защото данъчните смятат, че се предоставят два вида услуги.

 

Това става ясно от становище за прилагане на диференцираната ставка от 1 юли, качено на сайта на НАП, пише "Монитор".

 

Данъчните обаче имат и условия за музикалната програма и отделните случаи ще се третират различно.

 

Например, в случаите, когато има специално обявено гостуване на изявен изпълнител със заплащане от клиента на обща цена, която включва както храната, така и изпълнението, за музикалната услуга ще се прилага стандартната ставка от 20 на сто.

 

Това е така, защото данъчните приемат, че музикалната програма в заведението е със самостоятелно значение за клиента.

 

Когато обаче заведението има обичайно или в определени дни жива музика от изпълнители и няма завишение на посочените в менюто цени, спрямо дните без жива музика, нито допълнително заплащане, е налице доставка на ресторантьорска услуга – тоест ДДС-то е 9%.

 

Други по-незначителни съпъстващи услуги като паркинг и интернет в заведението, когато са предоставени с обща цена с храненето и доколкото нямат самостоятелна ценност, а способстват за повишаване на качеството на основната доставка, ще се облагат с намалената ставка от 9 на сто.

 

Както „Телеграф“ писа, доставката на храна за вкъщи не се смята за ресторантьорска услуга и затова ДДС-то ще е 20 процента. Но ако храната е изядена на място, където има маси и столове, ставката е 9%. Това важи и за заведенията в моловете. Ако клиентът поиска да му я сложат в подходящи съдове, за да си я занесе вкъщи обаче, ставката отново е 20 процента.

 

С 20 процента обаче ще бъде сандвичът, баничката или пицата, изядени на крак в обекти, където има само елементарно оборудване като бар плот без столове. Със стандартна ставка ще се облагат сандвичите и картофките, вземани от заведения за бързо хранене, когато се ползват услуги drive-in. Ако обаче те са изядени вътре на място, данъкът ще е 9 процента. Намалената ставка се прилага и за хранене на блок маса в ресторанти или хотели, когато не е включено в цената на услугата по настаняване. Но пуканките, които взимаме в киното, ще са с 20 процента ДДС.

 

9% ДДС от 1 юли ще има и за книгите. В становището на НАП е записано, че намалената ставка не важи за списанията и вестниците, както и за музикално съдържание.  Но детските книжки, при които при натикане на определена картинка на животно се издава звук , се смятат за аудио книги с познавателно съдържание, тоест и за тях ще важи 9-те процента ДДС.

 

Ако книгите се продават с обща цена с допълнителен артикул, като подвързия, острилка, гума и други подобни предмети с незначителна стойност, за тях също е приложима намалената ставка.

 

Същото важи и за бебешките артикули, които са комплектовани с обща цена с допълнителен артикул с незначителна стойност като лъжичка, дрънкалка, залъгалка. В тези случаи се прилага намалената ставка.

Коментари

Новини Варна