Осъдиха шофьорка, убила и осакатила две германки до Старо Оряхово
Инцидентът на пътя Варна - Бургас е от края на лятото на 2017 година
Публикувана: 3 Jul 2020 | 12:40

Варненският окръжен съд призна за виновна 52-годишнната Полина К., за това, че като шофьор причинила по непредпазливост смъртта на германска гражданска и средна телесна повреда на нейната дъщеря.

 

Пътното произшествие възникнало на 21.09.2017 год. на пътя Варна-Бургас, на около километър от село Старо Оряхово. Подсъдимата управлявала личния си автомобил, като на тръгване към Бургас валял дъжд и пътното платно било мокро и хлъзгаво. При един ляв за движението й завой Полина К. влязла с автомобила си със скорост над 80 км/ч., без да прецени обстановката и наклона, както и обстоятелството, че гумите й не били надеждни.

 

Автомобилът й загубил устойчивост и започнал да се отклонява към лявата пътна лента, въртейки се около вертикалната си ос. 52-годишнната жена била изненадана от описаното странично занасяне и не реагирала по никакъв начин за овладяване или предотвратяване на последвалото безконтролно движение на автомобила. Така почти под прав ъгъл колата пресякла непрекъснатата лента и последвал сблъсък с друг автомобил, в който пътували две германски гражданки – майка и дъщеря.

 

Вследствие на инцидента 72-годишната жена починала, а дъщеря й получила средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на лявото ходило, обусловила трайно затруднение на движенията на левия крак за около 3-4 месеца.

 

Полина К. живее в Бургас, работи като организатор транспорт, с висше образование и чисто съдебно минало.

 

Делото беше гледано в условията на съкратено съдебно следствие по искане на подсъдимата, която призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт. При тази процедура, при постановяване на осъдителна присъда, наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.

 

По време на съдебните прения държавното обвинение посочи, че по смисъла на закона престъплението е тежко, но са налице множество смекчаващи вината обстоятелства. Прокуратурата посочи, че в подобна ситуация е възможно да изпадне всеки и поиска условно наказание – 1 година „лишаване от свобода“ с 3 години изпитателен срок . Защитата се присъедини към искането на обвинението.

 

За извършеното престъпление, тричленният състав на Варненски окръжен съд наложи на Полина К. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, което намали с една трета до 1 година, като отложи изпълнението на наказанието с изпитателен срок от 3 години. Съдебният състав лиши подсъдимата от право да управлява лек автомобил за срок от 1 година, като я осъди да заплати направените по делото разноски в размер на 1572.81 лeва, в полза на Държавата, по сметка на ОД на МВР – Варна.

 

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок от днес.

 

Черно море

Коментари ( 0 )