IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
11:33 | 11 юли 2020
Обновен: 10:39 | 19 април 2024

Къщите на Варна - домът на д-р Николай Ненов

Сградата в бароков стил се намира на пъпа на Варна

По материала работи: Слав Велев
Къщите на Варна - домът на д-р Николай Ненов

Една от най-красивите къщи във Варна се намира на Шишковата градинка, на пъпа на града. Сградата е дом на доктор Николай Ненов. Там се е помещавала и неговата частна клиника преди години.

 

Сграда е дело на известния варненски архитект от бесарабски произход Антон Франгя. Построена е през 1910 в бароков стил. Две великолепни скулптури на Кирил Шиваров украсяват този емблематичен архитектурен паметник. Къщата е на 4 етажа с южно изложение на фасадата. Тя е с разгърната застроена площ от 640 m2, има мазе от 161 m2 и дворно място от 260 m2. Полуподземният етаж има пет стаи с фоайе и сервизни помещения. Вторият и третият етаж на дома имат огледален вид с по 5 стаи, антре и две тераси. Последният етаж е тип отворено пространство на две нива. Общият брой на спалните в имота е 12, пише в свое излседване Атанас Димитров‎, в групата "История на град Варна в дати, години, събития и снимки".

 

В два други източника е записано, че сградата е на строителния предприемач Николай Ненов, известна на варненци като "Клиниката на д-р Милев", който е наемател в нея. "...Сградата е проектирана и построена през 1924 година. През 1949 година е национализирана и там е настанена дирекцията на отдел "Народно здраве"....а в по-ново врвме е банка", уточнява Николай Пенев, председател на дружествата на Съюза на българските филателисти в Североизточна България.

 

В момента в сградата се помещават офиси. "Има допълнителни стълби зад едно от двете стълбища и се слиза в сутерена. Има три големи помещения, санитарен възел. И врата към задния двор, който граничи с баня "Гъбата". Все си мисля, че там е живяла прислугата. Парапетите и на двете стълбища са изработени от ковано желязо", споделя варненц, работещ сега в сградата.

 

Черно море

Коментари

Албена Кехлибарева ( преди 1 година )
От 1933 до 1947г.тази клиника се е ползвала от известния във Варна хирург д-р Димитър Петков Милев.Той е мюнхенски възпитаник.И до национализацията това е била първата частна хирургическа клиника по коремна хирургия, на моя дядо.Там е живял със семейството си, както и моята майка Надя Милева - Кехлибарева известна за Варненската общественост поетеса.Нека да не се променя родовата памет.По-възрастното поколение го помнят.Възможно е сградата да е била взета от посочения от Вас лекар.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна