Къщите на Варна - Вила Буров
Сградата е разположена в най-живописната част на Морската градина
Публикувана: 12 Jul 2020 | 7:59
Снимки: Фейсбук; Атанас Димитров; "История на град Варна в дати, години, събития и снимки"

Днес в рубриката "Къщите на Варна" ще ви представим една от най-емблематичните сгради, запазени през годините до днес. Това е Вила Буров, която се намира преди "Станчовата алея" в Приморския парк.

Атанас Буров е роден в Горна Оряховица на 30 януари 1875. Учи в родния си град и в Априловската гимназия в Габрово. Завършва право и икономика в Сорбоната в Париж през 1903, сочи справка в Уикипедия.

След завръщането си от Париж Атанас Буров също навлиза в банковото дело. Увлича се и от политика и журналистика. Активен член на Народната партия, той става народен представител. Политическите си възгледи излага във вестник „Мир”. Участва в Балканската война като подпоручик и е отличен с орден „За храброст”.


На 1 юни 1913 г. Атанас Буров е назначен за министър на търговията и индустрията в кабинета на Стефан Данев. Едномесечното участие в правителството в труден за страната момент му дава повод за разсъждения, които променят политическите му възгледи. Трезвата преценка за ситуацията на Балканите и Европа убеждава Буров твърдо да вземе страната на Съглашението.

Вила "Буров" е разположена в най-живописната част на Морската градина на Варна. Преди повече от 100 години районът е вилна зона, където имоти имат много кореняк варненци. С хобавата си локация Приморският парка става предпочитан избор за място за отдих от министри, банкери и дипломати. Вила "Буров" е построена през 1914 година и е използвана като лятна къща от дипломата и финансист Атанас Буров. Обявена за архитектурен и исторически паметник, тя е уникално съчетание на вълнуваща история, красива архитектура и уютен интериор благодарение на запазените множество автентични предмети и детайли в нея.

 

Проектирана е от френски архитекти. Днес "Вила Буров" функционир като луксозен ресторант.

 

Черно море

Коментари ( 0 )