IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
14:25 | 15 юли 2020
Обновен: 17:25 | 23 април 2024

Къщите на Варна - домът на аптекаря Ради Русев

Днес е собственост на добрички бизнесмен, а на партерния етаж е разположен елитен винен ресторант

По материала работи: Слав Велев
Къщите на Варна - домът на аптекаря Ради Русев

Една от най-красивите сгради в града е къщата на аптекаря Ради Русев, проектирана от арх. Никола Лазаров през 1899 година, пише Атанас Димитров, в групата "История на град Варна в дати, години, събития и снимки".

 

Архитектурата е еклектична с елементи от неокласиката, барока, сецесиона. Сградата е ъглова с две симетрични фасади, изградена в партер етаж и тавански етаж. Фасадите са разчленени вертикално от профилирани лизени и пиластри, увенчани с видоизменени капители, които фланкират засводените прозорци. Те са обрамчени и завършват с ключов камък. Над тях са изградени козирки. На скосения ъгъл е изграден еркер с балкон с парапет от изящни балюстри. На парапетите са стъпили баластри, които носят архитрава и фланкират висока врата-прозорец, която завършва с архиволта с ключов камък. В полето над свода е поставена орелефна мъжка глава и е изписана годината на построяване на сградата. Над главния корниз, украсен с моделиони, е изградена висока сложно профилирана кула с вграден люнет, която завършва с шпил. Покривът е мансарден, отворен с люнети.

Къщата е отдавана под наем. От 1907 до 1913 г. в нея е била частната клиника на д-р Иван Теодоров и д-р Иван Фарашев. В нея е оперирал и проф. д-р Параскев Стоянов. През войните къщата е използвана от Девическата гимназия. Днес е собственост на добрички бизнесмен, а на партерния етаж е разположен елитен винен ресторант.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна