IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
09:15 | 13 август 2020
Обновен: 03:50 | 21 април 2024

Instakilla хакнал култовата игра STALKER, изкарал 100 бона в биткойни

91 936 лв., е имал в портфейла си пловдивският хакер Даниел Ганчев

По материала работи: Слав Велев
Instakilla хакнал култовата игра STALKER, изкарал 100 бона в биткойни

4,82 биткойна, или 91 936 лв., е имал в портфейла си пловдивският хакер Даниел Ганчев, познат и като Instakilla. Парите са от откупи, които той искал от ударени от него сайтове, за да им върне източените бази данни, предава "24 часа".


Ганчев започнал да се занимава с хаквания през 2017 г. Предполага се, че е изкарал над 100 000 лв., но е похарчил част от парите. След всеки удар се свързвал с жертвата си и искал откупа в биткойни. Така например поискал 15 хил. лева от една от най-големите български спедиторски компании, която хакнал на 21 юли. Собственикът обаче категорично отказал да плати, а само 2 седмици по-късно от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП задържаха 24-годишния пловдивчанин.

 

Оказало се, че той хакнал и сървъра на култовата за геймърите украинска игра STALKER и източил данните на 1,2 млн. потребители. Сред тях имало пароли за достъп, IP и VPN (виртуални частни мрежи) aдреси. Всички, които си купували екстри в играта, изгорели и с данните на банковите си карти. Instakilla пуснал за продан данните в руски форум. Публикувал обяви и за базите данни на две български фирми. Едната продава хостинг и домейни, а другата е сред най-големите доставчици на имейл услуги в България.

 

Освен че точил данни, Ганчев приемал и заявки да удари даден сайт с DDoS атака. При нея се правят стотици хиляди заявки за секунда и страницата блокира. Всички поръчки кой да бъде хакнат 24-годишният пловдивчанин приемал на сайта си instakilla.com. Жертвите му са над 30, тепърва предстоят техните разпити. Сред тях попадат фирми за бързи кредити, застрахователи и форумът на ЦСКА.

 

След като в събота Софийският районен съд остави Ганчев в ареста, той решил да не обжалва мярката си за неотклонение. 

Коментари

Новини Варна