IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
17:05 | 30 август 2020
Обновен: 23:55 | 25 април 2024

Къщите на Варна – Дом Яни Калудов

Емблематичната сграда свързваме с бистро „Европа“

По материала работи: Слав Велев
Къщите на Варна – Дом Яни Калудов

Дом Яни Калудов е една от емблематичните сгради на Варна, която присъства в голяма част от фотографиите на хора, слизащи към Морската градина. Сградата се намира на бул. „Сливница“ № 11 и 11а, срещу сградата на Фестивалния комплекс в града.

 

Къщата на д-р Яни Калудов е проектирана през 1932 г. от архитектите Антон Франгя и Стефан Бенев.  Първият етаж на сградата е предназначен за търговска площ и се вписва с останалите постройки в района.

Преди 1944 г. в партера е бил разположен известният ресторант „Европа”, а след  1944 г. - ресторант „Байкал”.  След демокрацията там отново се настани бистро „Европа“, което функционира десетки години наред, преди да фалира преди известно време.

 

Сградата е проектирана в партер, етаж и тавански етаж. Фасадата е разделена симетрично на пет полета чрез тънки полуколони, стъпили върху междуетажния корниз. Партерът е отворен с широки витрини, а над тях са поставени полуобли прозорци, увенчани с ключов камък и пластика от растителни елементи. В центъра на етажа е изградена широка лоджия с метален балкон, рамкирана с пластична рамка. Над лоджията корнизът е прекъснат. В свободното поле с релефни букви са изписани годината на построяване на сградата и името на собственика. Фасадата е изпълнена с драна мазилка. Архитектурата носи белезите на модернизма.

 

Черно море

 

Още от рубриката "Къщите на Варна":

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна