IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
17:05 | 12 август 2020
Обновен: 06:07 | 20 април 2024

Къщите на Варна - домът на Фриц Цвики

Световноизвестният астроном и астрофизик е роден в нашия град

По материала работи: Слав Велев
Къщите на Варна - домът на Фриц Цвики

В центъра на Варна, на ъгъла на улиците "Братя Миладинови" и "Иван Драсов", се намира една изключително красива къща, запазена във времето и до днес. Тя е на световно известната фамилия Цвики, част от която е и един от най-ексцентричните и креативни астрофизици в историята - Фриц Цвики.

 

Той е роден на 14 февруари 1898 г. във Варна, а акта му за раждане се пази в архивите на община Варна. Родителите му са Фридолин Цвики, търговец и Фани Ф. Цвики, домакиня - католици от Швейцария.

Фриц Цвики има необикновен живот, а и семейството му не е съвсем обикновено. Баща му Фридолин Цвики е роден в Швейцария през 1868 г. Във Варна той има фирма за търговия с метали, а от 1908 г. е консул на Норвегия. Съпругата му Франциска Връчек е чехкиня и е по-млада от съпруга си с три години. До възрастта, в която трябвало да тръгне на училище, Фриц живял във Варна с майка си, баща си, брат си Рудолф и сестра си Лиза. След това родителите му решили, че трябва да получи образованието си в Швейцария и го изпратили при дядо му в селището Молис, швейцарския кантон Гларус, като той никога повече не се връща в България.

Семейство Цвики остава във Варна до 1945 г. Майка му умира във Варна през 1927 г. Сестра му Лиза се жени за варненец и остава през целия си живот в България. В момента във фамилната къща на семейство Цвики във Варна живее внукът на Лиза.

Фриц Цвики също оставя наследници. През април 1933 г. той се жени за Дороти Върнън Гейтс, дъщеря на видния местен сенатор Егберт Гейтс. Бракът им не просъществувал дълго, едва до средата на 1941 г. От този брак Цвики няма деца. Но Дороти Гейтс продължава да се възхищава на неговия интелект до смъртта си през 1988 г. Той остава приятел до края на живота си с бившия си шурей Николас Рузвелт, пети братовчед на Франк Делано Рузвелт и американски посланик в Унгария.

Младият Фриц учи в института в Цюрих. Там любимият му учител бил физикът Аугуст Пикард и той оказва огромно влияние върху младежа. През 1920 г. Цвики завършил института в Цюрих, подготвяйки дипломна работа по физика. Ръководител на дипломната му работа бил друг известен учен, математикът Херман Вейл. През 1922 г. Цвики защитил докторска дисертация. Този път имал двама ръководители - Петер Деби и Паул Шерер. И двамата му ръководители по-късно стават водещи учени. Петер Деби получил Нобелова награда по химия през 1936-а. А Паул Шерер е един от основателите на ЦЕРН. Всички тези изявени умове оказват огромно влияние върху талантливия млад учен.

Явно за Цвики като за надежден млад учен се е заговорило още при работата му по докторантурата. След защитата той получава покана да работи в Калифорнийския технологичен институт, съкратено Калтех, намиращ се в Пасадена, САЩ. Поканата била изпратена лично от тогавашния директор Робърт Ендрюс Миликън, известен с пресмятането заряда на електрона, за което получава Нобелова награда.

През 1942 г. Цвики е назначен за редовен професор по астрономия в Калтех, като същевременно работи като директор по изследванията в  „Аероджет дженерал корпорейшън”(Азуза, щата  Калифорния). В тази корпорация той работи от създаването й през 1943 г. (той е един от нейните създатели) до 1961 г. Там има регистрирани 50 патента, основно  в областта на ракетната техника. Негово изобретение са редица реактивни и хидротурбореактивни двигатели. Активно участва в разработката на ракетни ускорители за излитане на тежки самолети. През октомври 1946 г. под ръководството на  Цвики с помощта на ракетата „Фау-2” е осъществено изстрелването на „изкуствени метеори” – първият експеримент по създаването на  изкуствени астрономически обекти. Цвики е основател и президент (от 1961 г.) на Обществото за морфологични изследвания, което разработва методика за използване на А морфологичния анализ.

Освен гениален учен Цвики  бил изключително приветлив и сърдечен човек. Участва в много благотворителни прояви. Той се обявява твърдо против разработката и използването на ядрено оръжие. Говорел е превъзходно български език.

Фриц Цвики умира в Пасадена, САЩ, на 8 февруари 1974 г. на 75 години. Погребан е в селцето Молис, кантона Гларус, Швейцария, където е преминало детството му, а във Варна една паметна плоча ни напомня за тази особено колоритна личност, с многостранни интереси и невероятни интелектуални способности, започнала живота си в нашия град.

Къщата на ул. „Братя Миладинови“ 53-а е изградена на мястото на старата фамилна къща на Цвики през 1908 година от инж. Михаил Иванов. В много източници, като проектант на сградата е вписан бащата на Фриц - Фридулин, но всъщност неин автор е софийски архитект.

 

Калканът, на който се намриа сградата, позволява тя да бъде изградена с няколко фасади, с пластики, дворно пространство, прикрито от изяшна кована ограда и разбира се акцентът - четвъртитата кула.

 

Сградата е изградена на ъгъл с четири несиметрични фасади, на висок цокъл, със силно раздвижени фасади, украсени с щукатурна украса. Впечатлява със стряховидния си покрив, носен от високи профилирани дървени конзоли и силно прекъсван от капандурите на таванския етаж.

 

Черно море

 

Още от рубриката "Къщите на Варна"

 

 

Коментари

Новини Варна