IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
17:05 | 8 август 2020
Обновен: 15:47 | 25 април 2024

Къщите на Варна - хан "Данаил Манов"

Култовият ресторант "Морско око" е бил изрисуван от великия Константин Щъркелов - човекът, който говори с Бог

По материала работи: Слав Велев
Къщите на Варна - хан "Данаил Манов"

В "Къщите на Варна" днес ще обърнем внимание на една от емблематичните местни сгради, която се намира на култовия площад "Севастопол", от който са започнали не една истории, свързани с всеки един жител на нашия град - това е хан "Данаил Манов".

 

 

Сградата на ъгъла на булевардите "Княз Борис I' и "Сливница" в центъра на града, където доскоро се помещаваше и ресторант от известна марка за бързо хранене е може би една от-най-познатите сгради на варненци и в годините е била средище на обществения живот в града.

Култовият ресторант "Морско око", който се намира на приземния етаж на сградата е бил изрисуван от великия български художник Константин Щъркелов.

 

Разправят, че собственикът на „Морско око“ бай Пеньо някъде около 1940-та моли Кочо Щъркелов, който е негов най-редовен клиент, да изрисува сводестите ниши по стените на ресторанта.

 

Художникът се опъва, но бай Пеньо го заключва и му казва, че няма да го пусне, докато не му изпълни молбата. Така Щъркелов е принуден да рисува три дни, без да излиза.

 

Носят му храна и напитки и пак го заключват. Когато пак отварят ресторанта, цяла Варна се втурва да гледа стенописите, защото те наистина са уникални. Но преди трийсетина години ги махат, когато решават да преустроят заведението.

   

В хана са отсядали много търговци, тъй като в градинката срещу него се провеждал най-големия пазар на грозде в града. През 1925 г. на същото място е построен и открит хотел-ресторант "Морско око" по проект на арх. Дабко Дабков и скулптор Кирил Шиваров. По-късно "Морско око" се преименува в "Севастопол". През годините сградата е ползвана от Ротари клуб, Музикалното училище във Варна, клиника за дентални услуги и други.

„Севастопол" идва от името на едноименния ресторант, където до скоро се помещаваше „Макдоналдс". Заведението на пъпа на Варна има над век ресторантска история, като преди 115 години е било хан.

 

През 1899 г. на мястото на днешния паметник на Стефан Караджа - кръстовището на „Княз Борис I" и „Сливница", била издигната сграда, собственост на известния варненски лозар и търговец - Данаил Манов (1860 - 1927). Тя включвала освен жилищна част - хан, кръчма и магазин за бакалски стоки. В близост до нея всяка есен се устройвал традиционния пазар на грозде, където с каруци носели стоката си лозари от близките села, пише в архивите на Музея за нова история на Варна.

 

През 1924 г., поради наложилото се разширение на бул. „Сливница", ханът на Манов бил съборен. Новата представителна сграда била построена през 1925 г. на тогавашната улица „Шести септември" № 33. Автор на проекта е арх. Дабко Дабков, a на скулптурите - Кирил Шиваров.

 

Данаил Манов пожелал гръцките колони от входа на старата сграда да бъдат пренесени и поставени на входа на новата. Новият ресторант-бирария на Манови първоначално носил името „Данаил Манов" (1925 - 1934 г.), а по-късно бил наречен „Морско око".

 

С името „Морско око" ресторантът бил известен до 1948 г., когато бива преименуван на „Севастопол", в чест на битката при черноморския град и цялостното проруско настроение, което обзема страната ни. Новото заведение става любимо място за вечери и празненства на много варненци. В спомените на старите варненци заведението остава с двата си етажа, червения килим, сепаретата и лятната градина.

 

„Няколко поколения варненци живееха с тази сграда, с този ъгъл. Там ставаха любовните срещи. Там се случваха най-интересните и приятни събития от семейния живот", спомня си Ламбрин Сотиров - основател на Mузея на стара фотография „Стара Варнa", цитиран от "Дарик".

 

„Самото наименование „Севастопол" влезе в сърцата на хората, защото то е органична част от нашия живот. А когато едно име стане част от семейната история, можем спокойно да кажем, че то става един неписан закон ", казва още общественикът. Самият той пази детски спомени от някогашния ресторант, където през далечната 1970 г. за първи път кани две момичета на среща. Почерпката е две шопски салати.

 

След 1989 г. в България настъпва демокрация, а с годините на социализъм в историята отива и ресторант „Севастопол". Заведението, носещо името на славния украински град, отстъпва мястото си на ресторант за бързо хранене на американска верига.

 

Името „Севастопол" не само че остава, но варненци започват да наричат с него и близката градинка. През 2011 г. екскметът Кирил Йорданов предложи паркът да носи името на Роналд Рейгън. Поводът - 100 годишнината от рождението на американския президент и значителния му принос за най-новата световна история. Мнозина обаче скочиха срещу варианта вместо на „Севастопол", да се срещат на „Рейгън". Общинският съвет също не го допусна. И така преименуването не се случи.

 

С годините „Севастопол" става част от варненския духовен речник. А името отдавна е узаконено - в думите и душите на хората. Затова не трябва да се сменя, смята Ламбрин Сотиров, който е и председател на Обществения съвет по култура.

 

 

 

И днес на покрива на сградата може да се види името на Данаил Манов и годината, в която крупният търговец, лозар и основател на варненския лозарски синдикат вдига едно от емблематичните за Варна здания. За разлика от името "Севастопол", което го няма на карти и табели, но се пази в спомените на хиляди варненци.

 

Черно море

 

Още от рубриката "Къщите на Варна"

 

 

Коментари

Новини Варна