Къщите на Варна - вила „Гилмайден”
Сградата е проектирана от арх. Ст. Попов в симетричен план
Публикувана: 30 Jul 2020 | 17:05

Днес в рубриката "Къщите на Варна" ще ви представим вила „Гилмайден”, собственост на руската еврейка Вяра Гилмайден. Фамилията идва от съпруга и норвежец. От брака имат син Владимир, който завършва английска филология в Лондон. Преподавал е в Англо-руската гимназия във Варна, съдържател на вила „Диана”.

Сградата е проектирана от арх. Ст. Попов в симетричен план, с подчертан ъглов заоблен ризалит в необароков и неоксически стил. Фасадите са разчленени от лизени голям ред, стъпили върху цокъла на сградата, което допълнително извисява сградата, още повече че липсва междуетажен корниз. Те са раздвижени с балкони, носени от моделирани балюстри. Прозорците са обединени по тройки, поддържани от балюстри. На атиката е изградена надстройка, а ъгловият ризалит завършва с висок полуобъл купол с шпил, който обогатява сградата.

Предполага се, че на нейно място е имало каменна къща, построена още в края на ХVІІІ в. В мавритански стил.  От 1862 г. е собственост на първия испански консул във Варна - Анж Мари Дюранж. Първоначално къщата била с двускатен покрив. Сегашният вид добива през 1912 г., когато е направено преустройство от арх. Дабко Дабков.

 

Черно море

 

Още от рубриката "Къщите на Варна" четете ТУК

 

 

 

Коментари ( 0 )