IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
14:15 | 26 юли 2020
Обновен: 07:05 | 23 април 2024

Къщите на Варна - кооперацията на Венедикт Попов

Стара сграда на бивш курортен дом „Плаж Варна“ се намира на кръстовището на бул."Приморски" и ул."Граф Игнатиев"

По материала работи: Слав Велев
Къщите на Варна - кооперацията на Венедикт Попов

Днес в рубриката "Къщите на Варна" ще Ви представим кооперацията на Венедикт Попов - стара сграда на бившия курортен дом „Плаж Варна“, която се маира на кръстовището на бул."Приморски" и ул."Граф Игнатиев" в морската столица на България.

През 1925 г. с царски указ Варна е обявена за морски курорт. Така започва изграждане и преустройства на сгради по булеварда и около него, предназначени за туристически услуги. Такива са вили „Приморска“, „Диана“, „Люляк“, „Гилмайден“, „Феба”, "Плаж Варна" и др.

Плаж хотел „Варна“ е собственост на арх. Стефан Венедикт Попов - една от най-забележителните сгради във Варна по това време. Той я проектира през 1935 г. като курортен дом, но поради финансови затруднения, свързани с погасяване на кредитите, преустройва по-голяма част за жилищни апартаменти, които разпродава преди построяване на сградата. Преустройството променя значително интериора. Сградата е изградена на ъгъла с ул. „Сан Стефано“ със заоблена ъглова фасада. Съоръжена е с асансьор, което е лукс за онези години. Типично за хотелските сгради, той проектира просторни тераси с метални балкони, които обхващат в непрекъснат ред фасадите. До ъгъла на западната фасада изгражда правоъгълен еркер, който пресича главния корниз и завършва с надстройка във вид на наблюдателница, което придава характерен образ на архитектурата. Главният корниз е гладък и силно наддаден. На атиката са изградени тераси. След 1944 г. сградата е национализирана. Големият салон в мазата е използван за тренировъчна боксова и тенис зала.

Стефан Венедикт Попов е един от най-изявените варненски архитекти, проектирал едни от най-красивите сгради в града, много от които са архитектурни паметници. Ще спомена къщите на Григор Пейчев на бул. ”Сливница” 22, на Пандо Пинзов на бул. ”Княз Борис”1, на Н. Новкиришки на бул. ”Владислав” 7, на инж. Рафаил Горнев на бул. ”Княз Борис” 60, на Мара и Бочо Рачеви на ул ”Йоан Екзарх” 8, на Никола Холевич на ул. ”П. Парчевич”, хотел „Шумен” на ул. ”Панагюрище”, хотел „Берлин” на пл. ”Славейков“ и десетки др. Заедно с арх. Д. Дабков изгражда Търговско-индустриалната камара (Щаба на ВМС). По негов проект е изградена камбанарията на катедралата. 

Стефан Попов е син на поборника, общественик, адвокат и народен представител Венедикт Димитров Попов. Роден е на 23.І.1889 г. в Русе. Завършва варненската мъжка гимназия и архитектура в Мюнхен. Завършва ШЗО и участва във войните. Носител е на орден за храброст. Работи на частна практика ерудит. Владее 6 езика, свири на три инструмента, отличен оратор и с всестранни познания. Осъден е от Народния съд на 15 г. затвор, от които излежава 5. Семейството му е екстрадирано, имотът национализиран, а имуществото разграбено. Умира на 2.ІХ.1956 г.

 

Черно море

 

Още от рубриката:

 

 

Коментари

Новини Варна