IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
16:58 | 20 юли 2020
Обновен: 02:09 | 20 април 2024

Къщите на Варна - домът на хаджи Янаки Флори „Цитаделата“

Именно там прекарва първата си нощ на българска земя Александър Батенберг

По материала работи: Слав Велев
Снимки: Атанас Димитров; Фейсбук групата "История на град Варна в дати, години, събития и снимки"

На ул. „Княз Батенберг“ № 41 се намира една от най-хубавите частни къщи отпреди Освобождението не само във Вароша, но и в цяла Варна, пише Атанас Димитров във Фейсбук групата "История на град Варна в дати, години, събития и снимки".

Именно в тази сграда прекарва първата си нощ на българска земя Александър Батенберг, на когото след два дни му предстои да положи клетва като български владетел.

Тя е на повече от 150 години. Хаджи Янаки Флори е българин, роден в с. Добрина, Провадийско, но се гърчее. Забогатява по време на Кримската война. Има кантора в Одеса.Къщата е построена през 1865 г., когато населението на Варна е около 15 000 души, а българите дори нямат собствена махала. Те живеят разпръснати в гагаузката и в гръцката махала. Наричана е още Богдановата къща поради близостта си с известната в миналото Богданова чешма. През 1878-1879 г. там се настанява временното руско управление. От 1893 до 1898 г. се използва от Девическата гимназия, а от 1900 до 1910 г. - от Морското училище. По молба на царица Елеонора синът на Янаки Флори - д-р Иван (Флори) Флори, предоставя къщата на общината за училище за глухонеми деца. След 1944 г. тя е национализирана и се използва като училище за слепи деца, а от 1968 г. - за детска градина. Къщата е реституирана и продадена от наследниците на сдружението „Българо-немско социално дело” и препродадена на Дарик радио, където в момента се намира и местната редакция на медията.

Сградата е проектирана по подобие на летните дворци в Одеса. В основен план е симетрична, като главната фасада е разположена в двора. Цокълът е дълбоко фугиран. В централната ос е изграден ризалит, където в колонада е изграден входът. Над входа е поставен балкон с метален парапет. Завършек на ризалита е бароков фронтон с три засводени прозореца, над които е изписана годината 1865. Прозорците по всички фасади са с пластични рамки. На първия етаж над тях са поставени козирки. Ъглите на фасадите са фланкирани с лизени, изградени от профилирани каменни блокчета, релефно издадени и шахматно поставени над мазилката. Главният корниз е профилиран и преминава през всички фасади.

 

Черно море

 

Още от рубриката:

 

Коментари

Новини Варна