IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
15:15 | 18 октомври 2020
Обновен: 03:44 | 24 март 2024

Правят още една пътна връзка между България и Гърция (ВИДЕО)

Скоро ще бъде изграден ГКПП „Рудозем-Ксанти“, обеща Борисов

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Фейсбук; Бойко Борисов

"Скоро още една връзка между България и Гърция ще бъде изградена. Това е дългоочакваният ГКПП „Рудозем-Ксанти“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешните си инспекции из страната, предавани "на живо" в социалната мрежа "Фейсбук".

 

През пункта е предвидено да минават всички видове превози, което ще от голяма полза за развитието на търговията, бизнеса и добросъседството в региона. Ще бъдат открити нови работни места. Кризата с коронавируса ще отмине, хората пак ще се придвижват без ограничения, затова не спираме да изграждаме пътища и магистрали.

 

Реализирането на пункта и на инфраструктура до него струват близо 40 милиона евро. Средствата са осигурени по проект „Подобряване на трансграничната достъпност“. В края на миналата година Министерският съвет осигури допълнително 18 445 744 лв.

 

"Родопите са едни от символите на българщината. Затова за всеки от нас това е специално място. Това е регион с огромен потенциал за развитие и съм сигурен, че новият пункт ще окаже своето ключово значение за подобряване на свързаността, бизнеса и туризма".

 

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на строителните дейности на новия граничен пункт. С него са министърът на финансите Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде "Дарик".

 

„Това е огромен строеж. Това е проект за 80 млн. лв. Много искаха в Смолянския регион да има пункт. Дадохме пари. Парите на данъкопладците за първи път отиват в регионите на Северозападна България и Родопите.
 

 

От наша страна ще има две ленти. Ще има и пункт за щателно претърсване. Трябва да се използва хубавото време, за да се излезе от калта, а после на сградите времето няма да им пречи“, каза той.

 

„Ще се направи трета лента на пътя от Асеновград към Пампорово - към 15 км ще направим трета лента, за да се облекчи трафикът. Не е евтино - около 70 млн. ще струва, но след като този огромен пункт тръгне, ще се облекчат тировете, трафикът и туристите. Февруари месец трябва да е готово“, обясни той.

 

 

По думите му, този проект е нещо добро както за бизнеса, така и за туризма и добросъседството. „ДПС също трябва да черпят за този път. В парламента така ни нападат, но ще го ползват всички.

 

Трябва да направим и водоем. Има такава красота и насред красотата - път. Тук ще има и работни места - граничари, митничари, ресторантчета“, добави Борисов.

 

„Хората ще тръгнат веднага да пътуват и трябва да сме готови с трилентовия път. Строим пътища и в Баните, Лъки, Широка лъка, Юндола. Трябва да направим на хората път да се радват. И гърците ще идват зимата на ски“, допълни той.

 

ВИДЕО

Коментари

Новини Варна