IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
12:02 | 16 март 2017
Обновен: 06:11 | 25 април 2024

Позиция: Вандали сложиха знак PSYCHO! На миноносеца „Дръзки“

Защо позволяваме на вандализма да се вихри безнаказано?

По материала работи: Борис Проданов
Позиция: Вандали сложиха знак PSYCHO! На миноносеца „Дръзки“

Вандализмът се определя като особен тип поведение, което противоречи на приетите социални норми. Може би и от това определение се е водил авторът на безобразните графити, появили се върху най-ценния експонат във Военноморския музей на Варна, миноносецът "Дръзки".

 

Интересно е, какво ли иска да каже човек, на когото може да му хрумне да надраска „Психо“ върху „Дръзки“?!

 

Корабът е не само изключително ценен исторически артефакт, единствения запазен в света екземпляр на военен кораб в своя клас, но и гордост за българският военен флот. Неизвестният драскач е крайно време да научи, като се надяваме, че освен да „пише“ може и да чете, че миноносецът Дръзки   на 8 ноември 1912 под командването на мичман I ранг Георги Купов нанася тежко поражение и изважда от строя турския бронепалубен крайцер Султан Абдул Хамид („Хамидие“), заплашващ да разруши Варна и Балчик с артилерията си и охраняващ турските военни транспорти от Кюстенджа до Цариград. Това е голяма победа за Българският флот и фактически неутрализира всякакви активни операции на турските военноморски сили в Черно море до пълното поражение на Турция във войната.

 

Този кораб е светиня и само на човек със сериозни психически проблеми, може да му хрумне да си изографиса диагнозата върху борда му!

 

Още по-лошо е, че този пореден вандалски акт срещу историческа и културна ценност в града ни, отново остава сякаш встрани от общественото мнение и порицание. Ние сякаш свикнахме да се възмущаваме единствено и само, ако е нарушен комфорта на личното ни съществуване, т.е. ако ни засегне лично. Виждали сме, как реагират хората и в медиите, и в социалните мрежи, когато някой вандалски акт засегне личната им собственост. Виждаме и как се подминава незабелязано същия този акт, когато става дума за общото… Сякаш този тип вандализъм не ни засяга.

 

И докато го подминаваме без да го забелязваме ще има и желаещи, да окачествяват историческите ни ценности и преклонението ни пред тях със знак „PSYCHO!“.

 

Маня Петрова

 

Още по темата: Корабът-музеят „Дръзки“ стана жертва на вандализъм

Коментари

Новини Варна