IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
13:44 | 8 август 2017
Обновен: 08:12 | 30 април 2024

Обезщетяват собствениците на терени в защитена "Калиакра"

За пустеещи земи цената ще е една, за обработваеми – друга

По материала работи: Юлиян Атанасов
Обезщетяват собствениците на терени в защитена "Калиакра"

Снимка: БТА, архив

Собствениците на земи, попадащи в защитената зона "Калиакра", ще бъдат обезщетени. В това увери вицепремиерът Валери Симеонов след срещата по казуса при премиера Бойко Борисов в МС. Симеонов уточни, че за целта на Община Каварна вчера са изпратени точните карти с парцелите, които попадат в защитената зона. Така щяло да се окаже, че много от хората е нямало защо да протестират. По-рано Симеонов коментира, че за пустеещи земи собствениците трябва да бъдат обезщетени по начин, различен от този, който ще бъде приложен за обработваеми земи.

 

Екоминистърът Нено Димов заяви, че ще договори с ЕК "разумно дълго" да бъдем изчакани за изработване на Плана за управление, който е основен проблем според заинтересованите страни. Димов каза, че ще изготви нова заповед, която ще отразява точните решения на европейския съд, а тя ще бъде съгласувана с местните власти, както и с Брюксел. Дотогава настоящата му в заповед остава в сила. Тя обаче касаела много малка територия – понто-сарматските степи, които според местните хора и без това не са плодородни.

 

Заповедта не ограничава риболова, потвърдиха Димов и Симеонов. Димов каза, че към днешна дата не е необходимо премахването на вече построени обекти, а целта е да се спестят пари на българския данъкоплатец под формата на евентуални санкции от ЕК. В рамките на тази седмица ще бъдат сформирани четири работни групи, които ще работят по отделните теми - земеделие, строителство, енергетика и акватория.

 

dnes.bg

Четете още: Прокуратурата проверява заповедта на екоминистъра за защитена зона “Калиакра“

Във вторник се решава сагата за зона Калиакра?

Министърът на околната среда и водите на среща във Варна заради напрежението около екозона “Калиакра“

Коментари

Новини Варна