IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
19:39 | 25 септември 2017
Обновен: 01:41 | 16 април 2024

Обсъждането на лиценза на "Емко" се отлага с още поне десетина дни

По материала работи: Деян Михайлов
Обсъждането на лиценза на "Емко" се отлага с още поне десетина дни

 

Проверките на фирмите от военно-промишления комплекс ще приключат на 25 септември 2017 г., а резултатите от тях ще бъдат предоставени на Международния съвет по отбранителна индустрия до 4 октомври. Това съобщава
Главна дирекция "Национална полиция" на членовете на съвета, които очакват резултатите, за да вземат решение дали да върнат лиценза за външна търговия за оръжейното предприятие "Емко".

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов нареди на заседанието на Министерския съвет казусът да бъде обсъден без отлагане като се очакваше съветът да се заеме с него веднага след приключването на проверката. От днешното съобщение на министерството на икономиката се разбира, че това едва ли ще стане преди началото на следващия месец.

Лицензът на "Емко" беше замразен през юли заради установени нарушения при складирането на боеприпаси. Миналата седмица държавният търговец на оръжия "Кинтекс" прекрати договора си с "Емко" заради отнетия лиценз и превъзложи изпълнението на поръчките от чужбина към друго държавно дружество - ВМЗ Сопот. Продукцията обаче вече е произведена и е готова за транспортиране, съобщи днес пред Би Ти Ви депутатът от БСП и икономист Румен Гечев, според когото конфликтът може да влоши международните пазарни позиции и на останалите оръжейни заводи - както частни, така и държавни. "Ако държавата не успее да реши проблемите, ако се издъним при тази огромна сделка, другите вносители едва ли ще разчитат на българските производители", каза той. Пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев увери, че държавата няма интерес да нарушава ритъм ан аработа на едно добре работещо предприятие и нарече политическа спекулация предположенията "кой от кого е искал да вземе фабриката и на кого да я даде".

Междувременно работници от компанията продължават протестите си. Според тях нередностите отдавна са отстранени, но се правят опити предприятието да бъде съсипано.

Конфликтът между контролираното от бизнесмена Емилиян Гебрев "Емко" и държавата започна паралелно на възникването на спора му с нея за собствеността на друг военен завод - "Дунарит".

Днес министерството на икономиката за пореден път увери, че междуведомственият съвет ще се събере на извънредно заседание веднага след като получи полицейския доклад.


dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна