IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
12:37 | 24 януари 2018
Обновен: 22:15 | 25 април 2024

Църквата срещу Дионисий: Не може да изразява позицията на Синода

Срещу архимандрита е заведено Църковно-наказателно дело

По материала работи: Деян Михайлов
Църквата срещу Дионисий: Не може да изразява позицията на Синода

Светият синод на БПЦ се разграничи от думите на  архимандрит Дионисий, който преди ден обяви, че Министерският съвет, който е гласувал Истанбулската конвенция, би следвало да има забрана да посещава храмовете на Българската православна църква.

 

Във връзка с медийните изяви на архимандрит Дионисий, от Светия синод на БПЦ припомнят, че Дионисий е завел съдебни дела срещу българския патриарх Неофит и срещу Ловчанския митрополит Гавриил, поради което срещу него е заведено Църковно-наказателно дело и той се намира под каноническо запрещение от свещенослужение, съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ-БП.

 

Архимандрит Дионисий не може да бъде и не е изразител на позициите на Светия синод, се посочва в позицията.

 

Както е известно, Светият синод на Българската православна църква призова парламента да не приема спорната Истанбулска конвенция. Митрополитите, начело с патриарх Неофит, излязоха с обръщение до обществото и институциите, в което предупреждават, че документът въвежда опасна gender идеология и преследва цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие.

 

"Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си", се казва в позицията на Светия синод, изразена преди дни.

 

Бившият предстоятел на храм-паметника "Александър Невски" архимандрит Дионисий обаче стигна още по-далеч, поисквайки отлъчване от църквата на подкрепящите конвенцията министри.

 


dnes.bg

Коментари

Новини Варна