IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
21:34 | 22 април 2018
Обновен: 08:32 | 21 април 2024

След делото в САЩ Желяз останал без работа, компанията рискувала

С приятелката му планирали сватба, отлагат я заради претенциите на САЩ

По материала работи: Юлиян Атанасов
След делото в САЩ Желяз останал без работа, компанията рискувала

Снимка: Булфото, архив

Днес обаче заради обвиненията той не работи в компанията, чието име не иска да назовава. Наложило се да я напусне, защото фирмата рискувала да остане без лиценз.Желяз Андреев, който бе обвинен от САЩ, че е нарушил търговското им ембарго на Сирия, две години е работил с приятелката си Милена Здравкова, преди да станат гаджета. Двамата са били колеги в злополучната компания AW tronics, заради която американските власти искат екстрадирането му, разказа пред "24 часа" Андреев. Именно приятелката му организира протестите в негова защита, докато той беше в ареста по Великден.

 

Двамата се запознават през 2012 г. в София. Преди да дойде в столицата, Желяз израства в Добрич, където е и роден. 29-годишният млад мъж е завършил едно от елитните училища в града - природо-математическата гимназия "Иван Вазов". Кандидатствал след 7-и клас и бил приет в профил "Информатика", в който засилено се изучавали и математика и английски език. Сам се насочил към специалността, но преди да направи избора, го обсъдил с родителите и сестра си. Бил добър ученик, а като втори чужд език изучавал руски. Признава обаче, че досега не е работил с него, а само с английски.Въпреки техническата специалност, която избрал за гимназиалното си образование, от дете Андреев проявявал интерес към историята. Затова решил да кандидатства с нея след завършването на средното си образование.

 

През 2008 г. успял да влезе в Софийския университет, след като кандидатствал отново. Бил приет да учи "Културология". "Тя покрива история, философски въпроси, медии", казва младежът. Смята, че изборът му давал доста широк спектър от познания по теми, към които имал интерес.При идването си в София Желяз си наел квартира в общежитие в Студентския град, "както повечето учащи от провинцията". За да се издържа, разчитал основно на родителите си. Искал обаче да им помогне и затова започнал с приятели да се снима като статист във филми и предавания. "Не помня заглавията, но лентите бяха италиански", казва младежът.Докато учел, Андреев се хващал и на други сезонни работи, но първата на трудов договор в София започнал през 2012 г. Бил в чуждестранен колцентър и трябвало да се обажда на клиенти от 2 държави. Останал по-малко от година, защото условията не му харесали и напуснал през януари 2013 г. "Имах и лични причини, затова реших да се съсредоточа върху ученето", разказва Андреев.В следващите няколко месеца Желяз кандидатства по обява за друг колцентър.

 

Едва ли когато пуска автобиографията си за работа в американската компания със софийски офис AW tronics, младежът е предполагал какво ще му се случи там.През май е назначен в нея на едно от най-ниските нива - junior sales. "Още когато започнах, ми дадоха портфолио с клиенти от цял свят, включително Сирия. Моята работа според длъжностната характеристика беше да провеждам ежедневни телефонни разговори с тези клиенти и да предлагам услугите на компанията", казва младежът. Той трябвало да договаря продажбите на авиационни части, но нямал никаква представа, че САЩ са въвели ембарго към Сирия, тъй като никой не ги инструктирал. Андреев е категоричен, че не е подписвал договори, а само се е обаждал.

 

"Причината да съм в тази ситуация е, че съм имал нещастието злополучната сирийска компания да бъде в моето портфолио", казва днес младежът. Още със започването си в американската фирма се запознал с Милена. Тя почнала работа там 2 месеца преди него. "В началото не бих казал, че имахме някакви близки отношения", споделя Андреев. С времето обаче се сближили и станали гаджета в края на 2015 г.Ходели година и половина, преди да заживеят заедно през лятото на 2017 г. Няколко месеца по-рано научават за обвиненията срещу Желяз в САЩ. Разбират за тях от приятел, който им изпратил линк към дописка в американски сайт. Още тогава опитали да направят връзка с различни адвокати и обсъждали по какъв начин би било добре да подходят, ако нещо лошо се случи. Междувременно вече били напуснали AW tronics, но отново работели заедно.

 

"Намерихме доста по-добро кариерно развитие в много по-професионална среда", мотивира решението Андрев. Днес обаче заради обвиненията той не работи в компанията, чието име не иска да назовава. Наложило се да я напусне, защото фирмата рискувала да остане без лиценз. Приятелката му обаче още е там.Андреев е категоричен, че Милена е момичето за него, и иска да се ожени за нея. Двамата са обсъждали сватба."В момента обаче тези наши планове са поставени настрани заради делото. Това е приоритетът, върху който сме се концентрирали и нещото, което искаме да изчистим възможно най-бързо", казва младежът.

 

Той бил изненадан от огромния обем работа, който Милена, приятелите и семейството му свършили за няколкото дни, в които той бил в ареста по Великден. Те създадоха фейсбук група в негова подкрепа, организираха и протести в няколко града чрез социалните мрежи."Аз не бях наясно с толкова широкия обществен отзвук, докато съм бил в ареста", казва Желяз. Все пак обяснява, че приятелката му може и да изглежда много нежна и плаха, но е страшно силен човек. "В кризисни моменти и ситуации успява да се мобилизира по начин, по който много малко хора съм виждал да го правят", описва любимата си Андреев.След излизането му от ареста двамата имат бурна седмица с множество срещи, а Желяз се регистрира адресно в дома на Милена в София, както е указал Добричкият окръжен съд, след като го пуска с подписка.

 

Отиват и при омбудсмана Мая Манолова, а тя им помага да открият дарителска сметка за наемането на адвокат в Маями, Флорида, където се води делото срещу Желяз. До четвъртък в нея бяха събрани малко над 2000 лв. Трябват им обаче между 30 и 50 хил. долара. "Това са непосилни суми, още повече за млади хора, които тепърва започват кариерното си развитие", казва Андреев. Той е благодарен за помощта на омбудсмана, както и че прокуратурата реши да не атакува пред горната инстанция решението да бъде освободен от ареста.Голямата цел на младежа обаче е не просто да спечели предстоящото дело за екстрадиция, а обвиненията в САЩ изцяло да отпаднат. Затова и се надява сумата да бъде събрана по-бързо, за да може да си наеме юрист в Маями. Младежът научил от медиите за дипломатическите совалки, които МВнР е започнало, но няма официална информация за тях. Надява се, че ще помогнат.

 

dnes.bg

 

Четете още: Американците изхвърлят 150 000 тона храна на ден

 

Коментари

Новини Варна