IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
10:19 | 13 декември 2018
Обновен: 11:15 | 16 април 2024

НЗОК да не сключва договори с клиники, които не отговарят на стандартите, искат лекари

Има такива, които извършват от 1 до 5 операции годишно

По материала работи: Слав Велев
НЗОК да не сключва договори с клиники, които не отговарят на стандартите, искат лекари

Здравната каса да не сключва договор с болници, които извършват по една операция на година. За това призова председателят на Българското дружество по кардиохирургия проф. Генчо Начев по повод представянето на „Индекс на болниците“ в сферата на ортопедията и кардиохирургията.

 

Идеята одобриха и председателят на Българската ортопедична и травматологична асоциация проф. Асен Балтов, консултантът на проекта проф. Петко Салчев и здравният икономист Аркади Шарков.

 

По данни в индекса за миналата година, предоставени от НЗОК, сред 95 болници, работещи основно по 7 клинични пътеки в областта на травматология и ортопедия, има такива, които извършват от 1 до 5 операции годишно.

 

При толкова операции на година едва ли се достига нужното качество, каза директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов.

 

В 10 болници в страната се извършват сърдечни операции, каза директорът на столичната болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев и посочи, че най-малко 250 операции годишно трябва да се извършват в тях, за да може да се поддържа необходимото качество.

 

241 болници са сключили договори с НЗОК по клинични пътеки в ортопедията. От тях само 23 са над средното за страната. Комплексна услуга по всички пътеки оказват само 28 от лечебните заведения, които са сключили договор с НЗОК.

 

Индекс на болниците е необходим, за да може пациентите да са информирани къде колко операции се извършват, както и да преценят къде да се лекуват, но той не може да измери качеството на предоставеното лечение, каза проф. Начев. По думите му оценката на качеството трябва да се извършва по точни и ясни критерии от съсловната организация.

 

Според лекарите е нужно да се направи анализ на данните от различните лечебни заведения, тъй като има една частна и една държавна болница, които работят основно по скъпоплатени клинични пътеки в областта на каридологията.

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна