IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
10:34 | 6 февруари 2019
Обновен: 04:52 | 21 април 2024

Фармацевти започват символични протестни действия заради новия регламент за лекарствата

В аптеките започнаха работа със жълти жилетки върху белите престилки

По материала работи: Слав Велев
Фармацевти започват символични протестни действия заради новия регламент за лекарствата

От днес фармацевтите в страната започват поетапни символични протестни действия. Причината е въвеждането на новия европейски регламент, който ще следи в аптечната мрежа да не се продават лекарства с неясен произход.

 

Новото изискване влиза в сила от 9 февруари, но повечето аптеки в страната нямат готовност да се включат в системата. Как ще продължи протестът, обясни пред БНР Константин Качулев от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите.

 

"Получавам съобщения от цялата страна, че колегите се включват поетапно. Протестът е обявен от днес, 5 февруари. В аптеките започнаха работа със жълти жилетки върху белите престилки, след това на 20 февруари, в сряда, затваряме аптеките за един ден. Това ще бъдат ефективни протестни действия и на 26-и се вливаме в протеста, организиран от малкия и среден бизнес против новите изменения на наредба Н-18 в София“, обясни магистър-фармацевтът Константин Качулев за протеста на аптечния бранш.

 

Здравният министър Ананиев на специална пресконференция обяви вчера, че като страна-членка на ЕС България е длъжна да въведе електронната система за верификация на лекарствата, като още веднъж подчерта, че тази система ще гарантира на българските граждани, че ще купуват само медикаменти, сертифицирани в ЕС.

 

Той припомни още, че е договорен шестмесечен гратисен период за включване в системата и през този срок аптеките няма да бъдат глобявани.

 

Средствата, необходими за включване в системата, не са много, около двеста лева, каза още Кирил Ананиев и допълни, че с подготвяната от министерството наредба 10 остават двата лева за обработка на рецепти за аптеките, около които имаше спорове напоследък.

 

 

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов съобщи, че аптеките, които имат готовност да се включат в системата, са около две хиляди, а за целия процес са договорени възможно най-добрите условия за българските фармацевти.

 

Според него едва ли ще се стигне за затваряне на аптеки.

 

Магистър-фармацевтът Антон Вълев, който представлява малките аптеки, заявили готовност за протести, каза след срещата, че е удовлетворен от чутото, но предстоят разговори и колегите му ще останат в стачна готовност.

 

Investor.bg

 

 

Коментари

Новини Варна