IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
09:26 | 8 февруари 2019
Обновен: 19:28 | 14 април 2024

Всеки пети българин с тревожност или депресия

Проучване на Националния център по обществено здраве и анализи сочи, че около 19,5% от българската популация в някакъв етап от живота си имат често срещано психиатрично разстройство

По материала работи: Слав Велев
Всеки пети българин с тревожност или депресия

Една пета от българите имат психиатрични проблеми.

 

Проучване на Националния център по обществено здраве и анализи сочи, че около 19,5% от българската популация в някакъв етап от живота си имат често срещано психиатрично разстройство. Това са тревожните и депресивните разстройства, отчетени в изследването от 2007 г.

 

"Много трудно е да се каже колко хора имат в момента симптоматика на някаква психична криза", признава обаче шефът на сектор "Психично здраве” в центъра д-р  Захари Зарков пред "Труд".

 

Последните данни от 2017 г. показват намаляване на тревожностите и депресиите на 14,5% и раздвижване на процентите вътре, при самите болести, пише Dnes.bg.

 

"Това е добре в сравнение с 2007 г., но не е цялата психиатрична картина за съжаление. Има 1-2% хора с шизофрения, отделно са деменциите, личностните разстройства, епилепсиите и т.н", допълва д-р Зарков.

 

Според него проблемът със зависимостите също е сериозен, още повече, че става въпрос за млади хора.

 

"Ако говорим за тежките зависимости, има метадонови програми и те са достъпни. Ако говорим обаче за зависимости към алкохол и никотин, там нещата са по-постни. Има една клиника в Суходол и тя не в добро състояние. Организират се и групи за взаимопомощ. Зависимостта се лекува с психотерапия. В България обаче закон за психотерапията няма. При нея има правила, които трябва да се спазват, но това не е регламентирано у нас", обяснява експертът.

 

Той цитира и изследване отново от 2007 г., което показва, че 3,3% от хората имат зависимост към алкохол или друга субстанция.

 

Според данните от 2017 г. Процентът вече е скочил на 4,76%.

 

Коментари

Новини Варна