IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
14:28 | 22 октомври 2019
Обновен: 17:38 | 16 април 2024

Автопоход срещу Стратегията за детето ще има в София на 23 октомври

Сборен пункт пред НИМ в Бояна в 17:00 часа

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

Въпреки успокояващите становища от страна на Министерство на труда и социалната политика, че Новата стратегия за детето не включва никакви притеснителни моменти, в столицата утре, 23 октомври ще има нов автопоход. Протестът на 23.10 в София ще се проведе пореден срещу антидетските закони, които влизат в сила от 01.01.2020 г. Подобно автошестие се организира за трети път. Организатор на събитието е Милко Божанков, който организира и големите протести под същия надслов от месец юли насам, и е част от фейсбук групата „Българският Род Обединен за Децата – БРОД“.

 

Мотивите: „Исканията на протестиращите са за отмяна на новия Закон за социалните услуги и отмяна на измененията в Закона за закрила на детето, както и другите 28 закона и нормативни актове, които се изменят с приемането на ЗСУ. Тези закони овластяват безкрайно социалните служби и НПО и им дават основание за груба намеса в живота и бита на семействата. Освен всичко, дефинициите за „дете в риск“, „насилие“ и т.н. са размити и позволяват безкрайна интерепретация благодарение на което 100% от децата попадат в риск, а ролята на родителите се свежда само до възпроизводство. Отнети са всички интрументи, с които родителите могат да възпитават и отглеждат децата си – буквално всяко тяхно действие или бездействие може да се счета за насилие. Новото социално законодателство всъщност се бори за права НАД децата, а не за правата НА децата.

 

Активисти и организатори многократно търсиха диалог с управляващите. Включително миналата седмица бяха публикувани отворени писма с покана за публичен дебат към президента ген. Румен Радев, и министър-председателя – ген. Бойко Борисов. Поканите бяха входирани и във ведмоствата им, но за съжаление в уречения ден и час не се появи нито г-н Радев, нито г-н Борисов, а от секретариатите им продължаваме да нямаме отговор кога ще се проведе такава спешна среща с оглед нарастващото обществено недоволство. Протестите няма да спрат до окончателното разрешаване на проблема“ се казва още в мотивите и призива към родители, желаещи да подкрепят протеста.

 

Автопоходът е със сборен пункт пред НИМ в Бояна в 17:00 часа. Шествието ще премине през възлови столични булеварди и покрай емблематични за управлението на България сгради.

 

 

12% от германците неграмотни – едва четат и пишат

Родители на протест: Искат спиране на стратегията за детето

И Варна ще протестира на 7 септември срещу антисемейните закони, влизащи от 1 януари 2020 г.

15 града изразиха в автошествие несъгласието си със Стратегията за детето

Коментари

Новини Варна