IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
14:06 | 28 март 2017
Обновен: 16:47 | 25 март 2024

Икономиката на Варна стои добре според данните от страната

Това ни каза директорът на Териториалното статистическо бюро "Североизток" Деян Славов

По материала работи: Борис Проданов
Икономиката на Варна стои добре според данните от страната

„С постановление на Министерски съвет е създадено ТСБ „Североизток“ – каза на пресконференция Деян Славов, директор на Териториално статистическо бюро – Североизток. – Обхваща 4 области – Варна, Шумен, Добрич и Търговище с население 944  458 души – към 31 декември 2015 г. ТСБ е създадено за статистическо отчитане на териториалните единици съгласно Евростат. Районите за планиране в Р България са 6 и на тяхна база са обособени статистическите бюра. Така общата администрация е намалена. В ТСБ „Североизток“ има 89 служители. Те обработват информация за населението и за 52 631 предприятия. В отдел „Статистически изследвания“ във Варна са 33-ма служители, в Добрич 16, в Търговище – 14 и в Шумен 19.“

 

На 31 август т.г. НСИ ще може да представи предварителни данни за дейността на нефинансовите предприятия в област Варна. Окончателните резултати ще бъдат обявени в края на ноември.

 

Деян Славов оповести дейността на нефинансовите предприятия за 2015 г., които вече бяха публикувани от Медийна група „Черно море“ по данни на Националния статистически институт.

 

„Варна не изостава и като цяло икономиката на града стои добре спрямо икономиката на страната“, обобщи той.

 

Деян Славов използва случая да напомни на фирмите, които са нефинансови предприятия, несъставящи баланс – едноличните търговци и физическите лица, задължени по ЗДДФЛ, че имат срок до 2 май за годишен отчет. Това може да стане с ПИК, квалифициран електронен подпис или на хартия – в поделение на НАП.

 

За нефинансовите предприятия, съставящи баланс имат време до 31 март.

 

През 2017 г. стартират изследвания, при което ще бъдат посещавани домакинства във Варна и региона. Едно от тях е за доходите и условията на живот. Ще се проведе до май. 525 избрани домакинства в населените места във Варненска област ще бъдат посетени от анкетьори. Те са специално обучени, ще се легитимират с лична и със служебна карта. Уведомени са и районните полицейски управления. За това изследване в област Варна анкетьорите са седем.

 

„Домакинствата са включени в извадката на случаен подбор, което гарантира представителност на резултатите“, още заяви Деян Славов и призова на избраните семейства да съдействат на институцията.

 

По данни на същото проучване за 2015 г. 47,6% от населението във Варненска област живее с материални лишения.

 

Домакинства, посещавани предходна година вече знаят за какво става въпрос и не попълват пълният въпросник.

 

Борис Проданов

 

Още по темата:

 

Нефинансовият сектор е донесъл близо 17 млрд. лв. на Варна за 2015-а

 

НСИ ще пита варненци за стандарта им на живот

 

Коментари

Новини Варна