IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
15:06 | 23 май 2018
Обновен: 09:53 | 10 април 2024

Варна взема от държавата историческа местност

„Караач теке“ е културна ценност с национално значение

По материала работи: Борис Проданов
Варна взема от държавата историческа местност

Съветниците от ПК „Собственост и стопанство“ дадоха съгласието си Варна да приеме от държавата манастирския комплекс в местността „Караач теке“. Общината иска да получи културната ценност с национално значение за безвъзмездно управление за срок от 10 години, стана ясно на днешното заседание на комисията.

 

Местната администрация планира да превърне княжеския манастир, който в момента е недостъпен за туристите, в атрактивна туристическа дестинация. По идея на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и кмета на града Иван Портних се подготвя проект за реставрация на светата обител и за включването й в поклонически маршрут.

 

Комплексът е строен в края на IX век и е уникален по своята планова схема и размери, без паралел в българската и византийската строителна традиция. Имал е размерите на царските дворци в Плиска и Преслав и дори е бил по-голям от този в Константинопол – над 10 дка.

 

Манастирът е развивал огромна книжовна дейност, бил е център на българската книжовност. В него са работили учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум и Ангеларий.

 

Откривател на светата обител е Карел Шкорпил – бащата на българската археология, който прави първите проучвания през 1921 г. Той изказва предположението, че ктитор е княз Борис I – покръстителя на българите. През 1995 г. разкопките са възобновени от проф. Казимир Попконстантинов, доц. Росина Костова и проф. Валентин Плетньов.

 

Още по темата: Митниците дариха на музея във Варна безценни древни монети (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна