IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
11:15 | 18 ноември 2018
Обновен: 15:18 | 11 април 2024

ЕС затяга правилата за чуждестранни инвестиции

ЕП и страните-членки може да договорят проекторешението до 20 ноември

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: БНР

Европейският съюз планира първите общностни правила, които трябва да попречат на чуждестранни инвестиции да заплашват националната сигурност, съобщава Bloomberg.

 

Преговарящите, представляващи правителствата на страните от ЕС и Европейският парламент може да договорят проекторешение за проверка на ПЧИ на 20 ноември, каза Франк Пруст, член на ЕП от Франция.

 

И двете страни са договорили 95% от текста и целта на срещата в Брюксел е да се изгладят различията по останалата част, включваща политически чувствителни въпроси.

 

Франк Пруст е главен преговарящ за Европейския парламент. Изявлението е от интервю миналата седмица по време на заседанието в Страсбург.

 

Западният свят се тревожи все повече от рисковете пред националната сигурност, свързани с чуждестранни инвестиции, особено когато са от Китай, съобщава Bloomberg.

 

Миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп спря подкрепен от Китай инвеститор при покупката на Lattice Semiconductor заради опасения за националната сигурност.

 

Германия предприе действия да защити новите си технологии след оферта от китайската Midea Group към производителя нароботи Kuka AG.

 

По-рано германското правителство спря за пръв път китайска оферта като наложи вето над потенциалната покупка на производителя на инструменти Leifeld Metal Spinning AG.

 

„Губим време“, каза Пруст. „Целият свят има свои системи за проверка на инвестициите. Само Европа няма“.

 

ЕК предложи през септември общностен механизъм за сътрудничество в областта на ПЧИ чрез комбинация от събиране на данни, обмен на информация и общ натиск.

 

Проектозаконът може да създаде механизъм за сигнализиране за бъдещи чуждестранни инвестиции в Европа и централизирана база данни на тези, които са направени, когато системата влезе в сила, но без правомощие да одобрява сделките на отделните правителства. След като отстъпиха правата си в областта на монетарните и търговски политики и конкуренцията, страните в ЕС ревниво пазят суверенитета си в областта на инвестициите и сигурността.

 

Целта на предложената рамка за проверка на инвестициите в ЕС според Комисията е да се ограничат чуждестранните заплахи към „критична инфраструктура“, включително енергетика, транспорт, комуникации, данни, космически изследвания и финансови индустрии и до „критични технологии“ като полупроводници, роботика и изкуствен интелект.

 

В подкрепа на това, преговарящите за правителствата на страните от ЕС и ЕП се договориха да добавят и области като водни ресурси, здравеопазване, отбрана, медии, биотехнологии и хранителна сигурност.

 

Европейските правителства ще имат право да изискват информация и други данни за чуждестранни инвестиции в определена страна-член. Освен това ЕК ще може да иска информация и да дава мнение.

 

Bloombergtv.bg

Коментари

Новини Варна