IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
11:08 | 14 август 2019
Обновен: 21:02 | 19 април 2024

Любители на риба масово отсвириха калкана във Варна

Високите цени насочват потребителите към ватос и рина

По материала работи: Борис Проданов
Любители на риба масово отсвириха калкана във Варна

Ватос (морска лисица) и рина (морска котка) са все по-предпочитани риби от туристи и летовници във Варна. Предвид високите цени на калкана (25 – 35 лв.) гостите се насочват към по-евтини аналози на деликатесния морски екземпляр и се продават доста повече, довериха матрапази пред Медийна група „Черно море“.

 

Тук се изключват сделките, в които ватос се пробутва на неизкушени клиенти вместо калкан. Лаиците трудно правят разлика, от което се възползват недобросъвестни търговци на риба.

 

Рината е около 4 лв./кг, ватосът – 2 пъти повече, а правилно приготвени имат същия като на калкана вкус със сходна визия. Заради тези цифри понамаля манията във вътрешността на страната всеки посетил Варна да отнася поне един калкан. Първо, защото добър екземпляр струва около 100 лв., второ летните жеги не дават особен стимул да се рискува.

 

Приготвянето и на рина, и на ватос има тънкости, най-вече в почистването. Премахването на главата и отровния шип на морската котка се прави с брадва, по специална техника, която обаче не е толкова недостъпна. Рината може да суши и на чироз. Ватосът пък е добре да се дере, месото да се изкисне в мляко 6 ч., след което да се панира.

 

На който не му се занимава преди есенния бум на други риби, борсата във Варна предлага алтернативни морски изкушения. В рамките на 10-ина лева килото се намират лаврак и ципура. Сафрид има на цена 5 – 8 левчета, но е предимно средиземноморски.

 

Търговците ни припомнят, че с рибата върви студено бяло вино.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Любители на риба масово отсвириха калкана във Варна

Коментари

Новини Варна