IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
16:08 | 11 декември 2019
Обновен: 01:42 | 24 април 2024

Омбудсманът: В Тубдиспансера обмислят колективна оставка

Около 60 варненци посетиха приемната на Диана Ковачева, жалбите от началото на годината са 500

По материала работи: Борис Проданов
Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева проведе приемна във Варна, в която разгледа проблемите на граждани. Като един от казусите, поставени за разрешаване пред нея тя посочи състоянието на варненския Тубдиспансер. В жалба служители на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания са посочили, че от 8 месеца не са получили пълните си заплати, както и парите за вредни, работно облекло и пътни. Парното в лечебното заведение е спряно, твърдят още те.

 

„Пред мен от Туберкулозната болница декларираха намерение за масово напускане“, коментира Диана Ковачева и добави, че ще сезира Министерството на здравеопазването за проблемите там.

 

Сагата със Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания е от години, лечебното заведение е в колапс от години и съществува само благодарение на общински субсидии. Вариант беше трансфирмирането му като структура към голяма болница, но засега няма развитие. До Нова година се очаква управителят на Тубдиспансера доц. Христо Ганчев да поиска още средства от бюджета на община Варна, за да запълни поредната дупка в тази бездънна яма на варненското здравеопазване.

 

По други казуси над 60 варненци посетиха приемната на омбудсмана и нейния екип в сградата на областната администрация. Част от оплакванията са относно съдебни казуси, които продължават с години без да се постигне крайно решение. До средата на октомври т.г. жалбите до Диана Ковачева са около 500.

 

Пенсионери (над 1800) са внесли петиция за актуализация на пенсии, които са около 220 лв. – доста под прага на бедността у нас. Близо 25% от жалбите, подадени през тази година, са заради нарушени права на потребители и са най-вече срещу монополни институции – доставчици на „ВиК“-услуги или електроснабдяване. Омбудсманът допълни, че иска срокове за решаване на водния проблем в Перник и недопускане на безводие в други градове на страната.

 

„Получих жалба и от баща на дете с детска церебрална парализа, което има предвидени над 120 ч. рехабилитация, от които то не може да се ползва, тъй като в местните здравни заведения няма достатъчно места и то не може да се ползва от правата си“, посочи омбудсманът.

 

Във Варна Диана Ковачева подписа споразумение за партньорство с Икономическия университет в града. Целта е студентите да познават по-добре правата си, да работят с правната материя по тези въпроси, както и да имат възможност да карат стажове в администрацията на омбудсмана.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Специалист: Туберкулозата „обича“ лошото хранене и малките помещения

Коментари

Новини Варна