IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
13:24 | 18 септември 2019
Обновен: 04:04 | 17 април 2024

Специалист: Туберкулозата „обича“ лошото хранене и малките помещения

Положението на варненския тубдиспансер продължава да е тежко, тече Седмица на отворените врати

По материала работи: Слав Велев
Специалист: Туберкулозата „обича“ лошото хранене и малките помещения

Седмица на отворените врати се провежда в Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания във Варна. „Всеки може да се прегледа безплатно, без направление. Това каза доц. Христо Ганчев, управител на лечебното заведение в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов. Все повече ставаме свидетели на куриози в здравеопазването. Стигнахме до там пациент да плаща по 6 лв., за да седне на стол в болницата, докато оперират негов близък. При нас идва пациентът, има си регистратура, записва се и лекарят го преглежда безплатно с апаратура за белодробни болести. При нужда, се правят изследвания. Цялото това мероприятие цели откриване на туберкулоза. Но в никакъв случай не изолираме белодробни болести. Д-р Русева е специалист и адекватно приема всеки желаещ да се прегледа.

 

През януари имахме 30 болни от туберкулоза. В момента са 14. В миналото имаше активно търсене ма заболели от тази болест. Сега дори нямаме действащ годен флурограф. Нашият флурограф е негоден за приложение още от момента, в който е купен, преди 20 години и стои в двора на болницата“, допълни доц. Ганчев. По негови думи, наскоро е приключила международна програма за борба с туберкулоза, едра шарка и СПИН. Настоящите отворени врати са организирани от Министерството на здравеопазването.

 

Как да се предпазим от туберкулоза? 

„Жълтата гостенка има милиони години история с лошо име. Но тя не е такова заразно заболяване, каквото е грипът. Тя е болест, която изисква нормално хранене и спокойствие, да няма натоварване. Преди години имахме много богати болни. Те не закусваха, не обядваха, защото са заети. Пушеха много. Вечеряха с по едно двойно уиски. Това е пример за класическо неправилно хранене или недохранване. Това е и една от причините. Алкохолизмът също е фактор. През 2015 г. е имало 404 болни. За 2018 г. те са 126. Това не са само варненци, има хора и от Добрич. Профилактиката е правилното хранене и изолиране на болните. Без ваксинацията с БЦЖ няма как да стане ограничаването на тази коварна болест. В момента има проблем с недостига на всички видове ваксини“, отбеляза доц. Ганчев.

 

По негови думи, големият град е класика за туберкулозата. „На село пари нямат, но се хранят, имат животни, посевки, собствена продукция. В Англия в края на 19 век е имало бум на туберкулоза, защото голям брой хора отиват в градовете по време на индустриализацията и започва да живее в малки помещения. И досега е така. Лошото хранене и недобрите условия у дома са предпоставки за заболяването. Във Варна въздухът не е чист. Но заради постоянния вятър се създават малко по-добри условия, отколкото във вътрешните градове“.

 

По отношение на състоянието на болницата, пулмологът подчерта „Лечебното заведение е на 90 години и с огромни заслуги към варненското здравеопазване. Няма държава в света, в която болниците да са търговски дружества. Проф. Христина Вучева каза наскоро, че няма държава в света, в която туберкулозата, СПИН и едрата шарка да не са приоритет на държавата. Именно държавата трябва да осигурява плащанията. Ние имаме легло-ден, който е 80, до 100 лева. Доскоро държавата плащаше по 38 лева. След среща между представители на Министерството на здравеопазването, кмета Иван Портних и мен, тази сума се вдигна на 43 лв. От 1 юни тази помощ става 58 лв. Обещаха и 10 000 000 лв. за всички туберкулозни болници. Относно преминаването към други болнични заведения мога да кажа, че никой не ни иска. Ние сме в голям финансов недостиг и това би утежнило финансовото равновесие на други болници. Продължението на Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания продължава да е тежко“, категоричен е доц. Ганчев.

Ели Маринова

 

"Щрихи от утрото" (18.09.2019) - Кои фактори спомагат развитието на белодробните заболявания?

 

Коментари

Новини Варна