IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
17:42 | 5 април 2017
Обновен: 15:44 | 16 април 2024

Малки журналисти гостуваха на Медийна група „Черно море“

Децата от НУ „Васил Левски“ разбраха, че професията е интересна, но и много отговорна

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Малки журналисти от училище „Васил Левски“ във варненския квартал „Аспарухово“ гостуваха в Медийна група „Черно море“. Децата са ученици в трети клас и членуват от месец ноември в клуба за извънкласна дейност „Млад журналист“. Под ръководството на своята учителка Мирослава Радиева те са издали вече два броя на собствен училищен вестник.

 

Децата бяха силно развълнувани и впечатлени от работата на всички в трите медии – телевизия, вестник и информационна агенция „Черно море“. Малките журналисти разбраха, че професията е интересна, но и много отговорна.

 

„Научих, че тази работа изисква много повече от това просто да напишеш един материал. Разбрах, че вестникът се редактира и печата, преди да достигне до хората. Със сигурност искам да работя като журналист, когато порасна, но предпочитам да е в телевизия, тъй като могат да ме видят много хора, близки и роднини“, сподели малкият Виктор. Неговият съученик Персиан също беше категоричен, че предпочита да работи в телевизия.

 

„Всички ще ми се радват, като ме видят на живо“, коментира той. „Стана ми много интересна и работата на фотографа, който прави снимки от различни места, а репортерът описва какво се е случило“, допълни той, но като цяло беше впечатлен най-силно от работата на спортния журналист и не скри, че е фен на футболния отбор на „Черно море“. Третокласничката Диляна също е член на клуб „Млад журналист“ към НУ „Васил Левски“. „Аз много обичам да пиша на компютър, да си работя по различни мои идеи. Много ми харесва да разработвам различни теми и бих искала да работя във вестник“, разкри тя. 

 


При посещението си в телевизия „Черно море“ децата влязоха в ролята на водещи на сутрешния блок и на новините.

 

 

Някои застанаха и от другата страна на камерата и погледнаха и на едно събитие през  погледа на оператор.

 

Запознаха се и се снимаха с водещ и репортер в новините.

 

Посетиха и монтажното студио, където видяха как се наслагват кадрите, за да се получи телевизионен материал. 

 


Повече време децата прекараха в редакцията на вестник „Черно море“. Тъй като самите те вече имат опит в писането и подреждането на вестник, съответно имаха и много въпроси към целия екип на изданието. Те искаха да разберат трудна ли е професията, по колко време се пише един материал или се подрежда една страница, как фоторепортерът осигурява различни снимки за броя всеки ден, откога всеки един работи в редакцията, кога е излязъл първият брой на вестник „Черно море“  и чия е била идеята за това. Децата научиха, че преди повече от 100 години, когато е нямало вестници, общинският глашатай е разнасял новините в града, а в момента вестник „Черно море“ е единственият всекидневник, който излиза във Варна. Те разбраха също, че вестникът е медия, която дава гаранция за това, че информацията, която се отпечатва в него, е истинска, тъй като нейният автор я проверява от различни източници. 

 


„Смятам, че посещението в Медийна група „Черно море“ беше много полезно за децата. След него те ще бъдат много по-мотивирани да се включат активно в нашата извънкласна дейност в клуб „Млад журналист“. Децата разбраха колко е важно да се чете много, да се пише грамотно, да се борави с информацията бързо и точно и тя да се предоставя достоверно на читатели и зрители“, обобщи учителката Мирослава Радиева. 

 

При работата си във вестника децата са групирани на екипи. В началото учителката им е задавала темите, по които да работят, след това те сами започнали да избират това, което им е интересно. Рубриката, с която екипът на училищния вестник най-много се гордее, е „Минало време“. Тя изучава историята на известни личности, на които са кръстени някои от улиците в “Аспарухово”. 


Интересна задача получиха децата в края на посещението си в медийната група. Малките журналисти ще опишат в материали впечатленията си от гостуването във вестник и телевизия „Черно море“. Всички съчинения ще бъдат поместени в информационната агенция www.chernomore.bg, а най-добрите, подбрани от жури, ще бъдат отпечатани и във вестник „Черно море“. Успех, малки колеги!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна