IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
12:37 | 25 февруари 2018
Обновен: 15:55 | 15 април 2024

Киберсигурността влиза в училищата (ВИДЕО)

Eксперти от Държавната агенция „Електронно управление” ще обхванат деца от 7 до 13 г. и от 13 до 18 г.

По материала работи: Борис Проданов
Киберсигурността влиза в училищата (ВИДЕО)

В неделя в креативното пространство за споделена работа „Иноватор“ във Варна експерти от Държавната агенция „Електронно управление” (ДАЕУ) проведоха в образователна инициатива. Събитието е част от поредица седмични работилници, но е специално посветено на безопасния интернет и темата за киберхигиена при децата до 13-годишна възраст.

 

Ива Неделчева, един от основните лектори в кампанията „Няма да ме хакнат“, сподели в интервю за Медийна група „Черно море“, че се надява да обучат максимален брой деца.

 

„В момента работим по специални уроци за училищата. Съвместно с Министерството на образованието ще стигнем до всяка класна стая. Преподаваме чисто доброволно все още, без да е част от учебния план, на деца от 7 до 13 г. и от 13 до 18 г. всички елементарни принципи на безопасност“, коментира Ива Неделчева.

 

Тя не скри, че дигиталният свят е като физическия – трябва да се научим да го пазим. Да се заключва ценната информация, паролите да се пазят, както ключовете на дома.

 

„Все още не осъзнаваме колко е дигитален нашият живот. Могат да ни хакнат през умния електроуред, например от каната за чай да ни измъкнат банкова информация. Всекидневно трябва да мисли какво споделяме, как се държим онлайн и офлайн. Киберхигиената е именно първата стъпка към киберсигурността, с която се занимават успешно колегите от ГДБОП. Навиците и на децата трябва да са насочени към навици, с които да се пазят. ГДБОП имат лекция и за кибертормоза“, допълни Ива Неделчева.

 

Инициативата във Варна беше част от програмата на Националната кампания за киберхигиена, която стартира на 6 януари под патронажа на Мария Габриел – европейски комисар по цифрова икономика и цифрово общество. До момента, благодарение на сътрудничеството на ДАЕУ с дигиталната национална коалиция, над 500 деца и родители са запознати с практиките за киберхигиена в рамките на двата месеца на кампанията.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Киберхигиена, или как да се пазим от хакери

 

Национална кампания „Няма да ме хакнат“ гостува във Варна

 

Вижте видео: 

Коментари

Новини Варна